Praktycznie o probiotykach [rozmowa z Panem dr. Igorem Łoniewskim]
W tym odcinku porozmawiamy o probiotykach – szczepach bakterii o udokumentowanym, terapeutycznym działaniu.Zaczniemy od podstaw: czym właściwie jest probiotyk i jakie warunki musi spełnić bakteria, aby mogła zostać tak nazwana. Następnie przejdziemy do praktycznych aspektów: jak dobrać probiotyk do swoich potrzeb, jak długo go stosować, z czym go nie łączyć oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby nie dać się oszukać marketingowym hasłom.Zapraszam na fantastyczną rozmowę z moim gościem – dr. Igorem Łoniewskim.
--------
1:14:17
--------
1:14:17
Odkryj fascynujący świat mikrobioty jelit [odcinek otwierający sezon 2]
Czy wiesz, że Twoje jelita odpowiadają nie tylko za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, ale mają również ogromny wpływ na odporność, metabolizm, gospodarkę hormonalną, sen i samopoczucie?Kluczową rolę odgrywają tu bakterie zasiedlające jelita – to one komunikują się z układem odpornościowym i mózgiem, produkują witaminy, a nawet neuroprzekaźniki.Jeśli chcesz dowiedzieć się:– dlaczego warto dbać o jelita,– czy bakterie jelitowe mogą być szkodliwe,– jak bada się mikrobiotę jelitową,– w jaki sposób powstają terapie i leki oparte na mikrobiocie,– skąd biorą się bóle brzuchaoraz– jak wspierać zdrowie jelit na co dzień,zapraszam Cię do wysłuchania tego odcinka.
--------
1:10:48
--------
1:10:48
Is there life on Mars? O bakteriach w kosmosie - rozmowa z Łukaszem Szydłowskim
Czy mikroorganizmy mogą przetrwać podróż kosmiczną? Czy na Księżycu da się uprawiać warzywa? Czy astronauci w stanie nieważkości będą potrzebować specjalnie dopasowanych probiotyków? A co stanie się z kombuchą wysłaną w kosmos?Na te i wiele innych pytań odpowiada Łukasz Szydłowski – astrobiolog i założyciel firmy Astrofarms.
--------
50:19
--------
50:19
W stronę zdrowszego odżywiania - o tym jak zacząć jeść zdrowiej [rozmowa z Ewą Ługowską (Misa mocy)]
Nasz mikrobiom jelit uwielbia naturalne, pełnowartościowe produkty – warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i białko, a nie przepada za batonami, fast foodami i daniami instant.Jak zacząć jeść zdrowiej? Skąd czerpać inspiracje na odżywcze posiłki? Jak zamienić słodycze na pyszne, bezpieczone desery na bazie daktyli czy upiec bezglutenowy chleb z kasz? O tym wszystkim rozmawiam z Ewą Ługowską, autorką blogaMisa Mocy, która udowadnia, że zdrowe jedzenie może być nie tylko odżywcze, ale też piękne i pełne smaku!
--------
1:10:32
--------
1:10:32
Transplanting the Gut Microbiota – What a Healthy Microbiome Is and the Future of Therapy [Episode in English with Sho Kodera]
Przeszczepić mikrobiotę jelit - o tym czym jest zdrowy mikrobiom i przyszłości terapii [odcinek w języku angielskim z Sho Kodera]
Czy słyszeliście o przeszczepach organów? A czy wiecie, że można przeszczepić także mikrobiotę jelitową? Co więcej, taki przeszczep może pomóc w przywróceniu zdrowia. W dzisiejszym odcinku rozmawiam z Sho Koderą, naukowcem z Uniwersytetu San Diego w Kalifornii, który bada zastosowanie terapii mikrobiomem w leczeniu depresji, niedożywienia, wspomaganiu immunoterapii raka płuc, a nawet w przeszczepianiu mikroflory delfinom.
Razem z Sho zgłębimy, dlaczego warto przeszczepiać mikrobiom, jakie są główne wskazania do stosowania tej terapii, oraz spróbujemy zdefiniować, czym właściwie jest zdrowy mikrobiom jelitowy. Na koniec porozmawiamy o niezwykłym przypadku delfinów i ich mikrobioty. Zapraszam serdecznie!
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją miliony bakterii, które mają ogromny wpływ na nastrój, odporność, trawienie i wagę? Odkryj fascynujący świat mikrobiomu jelitowego w podcaście "Gut Morning" gdzie w rozmowach ze specjalistami zgłębiamy, jak dbać o zdrowie jelit i zrozumieć rolę mikrobioty w naszym organizmie.
Prowadząca podcast, Zuza Karwowska, od sześciu lat bada mikrobiotę jelitową naukowo i komercyjnie.