Jubileusz to nie muzeum. Jak Okocim na 180-lecie marki wymyślił siebie na nowo
Browar Okocim, jeden z najstarszych graczy na polskim rynku, świętował 180-lecie swojej marki. Zamiast sięgać po tradycyjne, nostalgiczne motywy, marka wykorzystała tę okazję jako pretekst do odważnego odświeżenia wizerunku i strategii. O tym, dlaczego jubileusz nie powinien być jak wizyta muzeum, jak zmieniać kluczowe aktywa marki oraz jak proces twórczy przekłada się na wyniki rynkowe, rozmawialiśmy z Aleksandrą Lipko-Kruk (starszą menadżerką marki Okocim) oraz Joanną Rewaj (dyrektorką strategii w agencji brandingowej Dragon Rouge).Aleksandra Lipko-Kruk, Senior Brand Manager maki Okocim, Carlsberg PolskaOd 13 lat w marketingu FMCG, z głównym skupieniem na wzmacnianiu polskich marek (Kasztelan – relaunch marki pod hasłem „Racz Waść Wpaść”, Okocim, Karmi, innowacje piwne i beyond beer, wcześniej Lubella). Lubi, kiedy całe setki podpunktów biznesowych, konsumenckich, kreatywnych, kulturowych i językowych spotykają się w jednym spójnym utworze zwanym marką. Wzrusza ją, gdy udaje się nie łapać wielu srok za ogon, tylko tworzyć murmurację.Joanna Rewaj, Strategy & Innovation Director Dragon RougeOd ponad 25 lat w branży brandingowej, czasem po stronie klienta (Kompania Piwowarska, TP/Oragne), czasem – konsultingowej. Od ponad 12 wspiera zespół kreatywny Dragon Rouge w budowaniu wyrazistych (dystynktywnych), aktualnych i efektywnych rynkowo rozwiązań brandingowych. Branding rozumie jako proces budowania wyróżniającej tożsamości marki – od idei i propozycji, przez osobowość, styl i ton, aż po tożsamość wizualną i aktywację marki w rynku. Konsument i jego niezaspokojone potrzeby są punktem startu, a celem - lepsza rozpoznawalność, atrakcyjność i perswazyjność marki w kategorii.