Odcinek o równowadze – świętym Graalu ludzkości. O tej życiowej, kulturowej i kuchennej. Przyglądam się momentowi, w którym jesteśmy – tak z osobistego, jak i kulinarnego punktu widzenia. A inspiracją do tej refleksji było letnie przesilenie! Sercem i sednem odcinka jest jednak rozmowa z Aleksandrem Baronem, jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, od ponad roku prowadzącym w Krakowie „Kapłony i szczeżuje”. W tej rozmowie nowoczesność przeplata się z szanowaniem tradycji, doprawionej szczyptą poczucia misji i wielką dozą miłości do polskiej kuchni.I jeszcze informacja dla wszystkich, którzy chcieliby słuchać mojego sobotniego programu w Radiu TOK FM na stronie lub w aplikacji - kod: otwartakuchnia aktywuje TOK FM Premium na 3 miesiące. Kod można aktywować do 30.06.2025 Aktywacja odbywa się na stronie: tokfm.pl/aktywuj instagram: https://www.instagram.com/zabawyjedzeniem/facebook: https://www.facebook.com/zabawyjedzeniemWesprzyj mnie na Patronite: https://patronite.pl/zabawyjedzeniem
--------
1:07:51
--------
1:07:51
97. Czarowny czaj
W Dniu Kobiet oddaję w Wasze ręce odcinek z kobietą w roli głównej. I to nie byle jaką – bo moją przyjaciółką i podcastową kompanką Kati Płachecką, twórczynią marki Catea Chai. To wspaniałe aromatyczne mieszanki herbat i przypraw korzennych do przyrządzania chai masali czyli tradycyjnego napoju wywodzącego się z Indii. W tym odcinku poznacie historię tego napoju, ale i kulisy tworzenia produktu od zera i wprowadzania go na rynek – z wielkim sercem, pasją i miłością. Catea chai znajdziecie tu: cateachai.pl a samą Kati tutaj: @krakowfood.kati A mnie tu: instagram: https://www.instagram.com/zabawyjedzeniem/facebook: https://www.facebook.com/zabawyjedzeniemWesprzyj mnie na Patronite: https://patronite.pl/zabawyjedzeniem
--------
51:23
--------
51:23
96. Serce z czekolady
Na Walentynki, od serca - o sercu - do czekolady!Odcinek o afrodyzjakach, a przede wszystkim o jednym z najpotężniejszych z nich - aksamitnej czekoladzie! O mocy tkwiącej w ziarnach kakaowca, szlachetności rzemieślniczych tabliczek i wieloletniej przygodzie z jakościową czekoladą opowiada Natalia Aurora Urbanek - czekoladowa ekspertka, autorka blogczekolady.plDo tego trochę ciekawostek i opowieść o największym deserowym fenomenie ostatnich miesięcy czyli czekoladzie dubajskiej!instagram: https://www.instagram.com/zabawyjedzeniem/facebook: https://www.facebook.com/zabawyjedzeniemWesprzyj mnie na Patronite: https://patronite.pl/zabawyjedzeniem
--------
49:33
--------
49:33
95. Chwała polskiej klusce!
Kochani! Na okładce tego odcinka z wielką dumą, wzruszeniem i lekkim niedowierzaniem trzymam w rękach moją własną książkę!"Kluski. Teoria i praktyka" ukazały się nakładem Wydawnictwa Marginesy i od 22.01.2025 roku są w stacjonarnych i internetowych księgarniach w całej Polsce. Książka jest przepiękna! Równie piękna jak jej okładka. To zasługa graficzki, Kiry Pietrek, która zilustrowała książkę wspaniałymi kluskowymi rycinami, ozdobiła pięknymi kolażami i odręcznymi notatkami.Naprawdę cieszę się, że właśnie w tej formie trafia w Wasze ręce. To dobra, przemyślana, świetnie zdokumentowana, nieźle napisana, przepiękna graficznie, fantastycznie wydana książka.Nie tylko z przepisami.Na chwałę polskim kluskom i w hołdzie przedwojennym kucharkom. Książkę poświęciłam pamięci Babci Todzi, myślę, że byłaby ze mnie cholernie dumna! A w odcinku - zapis tej chwili, tych wzruszeń, tych emocji. Garść przemyśleń.I wielkie podziękowanie, bo bez Was - słuchaczy Zabaw jedzeniem - tej książki nigdy by nie było. Dziękuję Wam <3instagram: https://www.instagram.com/zabawyjedzeniem/facebook: https://www.facebook.com/zabawyjedzeniemWesprzyj mnie na Patronite: https://patronite.pl/zabawyjedzeniem
--------
24:52
--------
24:52
94. Trzeźwe przyjemności
To nie jest odcinek o piciu - raczej o niepiciu, w sam raz na Dry January! W pierwszej jego części rozkminy ścielą się gęsto, a polecanki książkowe lecą jak z rękawa!To nie jest odcinek o alkoholu - raczej o niealkoholu, alternatywach, pomysłach i rozwijającej się branży niealko. Rozmawiam w nim z Karoliną Juraniec-Chodorowicz i Tomaszem Chodorowiczem - założycielami Beztrosko - sklepu z niealkoholami.Skąd boom na bezalkoholowe napoje? Co to są niewina? Czy bezalkoholowy gin to tylko woda z jałowcem w ładnej butelce? Wszystkiego dowiecie się z tego odcinka!Dobrego słuchania!Wszystkie polecane w tym odcinku książki, filmy i podcasty znajdziecie tu: https://zabawyjedzeniem.pl/episode/94-trzezwe-przyjemnosci/instagram: https://www.instagram.com/zabawyjedzeniem/facebook: https://www.facebook.com/zabawyjedzeniemWesprzyj mnie na Patronite: https://patronite.pl/zabawyjedzeniem
Podcast o historii kuchni i kuchennych historiach - dla miłośników jedzenia, entuzjastów kulinariów, fanów gotowania. Dla zapalonych foodies i dla tych, którzy dopiero odkrywają fascynujący świat pełen dobrego jedzenia.To nie jest podcast o tym jak upiec placek - raczej o tym kto pierwszy go upiekł, co go do tego skłoniło i jak ta decyzja wpłynęła na losy ludzkości! Zachwycam się chlebem, rozmawiam z ekspertami i pasjonatami, tłumaczę jak dokarmić zakwas i zastanawiam się ile mamy w Polsce rodzajów klusek. Jeśli gastrotematyka jest Wam bliska to pewnie się polubimy. Mam nadzieję, że słuchanie mojego podcastu sprawi Wam przyjemność!Nowy odcinek co dwa tygodnie w poniedziałek!Szczegółowe opisy odcinków i przydatne linki znajdziesz na www.zabawyjedzeniem.pl