Zdrowo Powiedziane | Dieta dla mózgu, czyli jak jeść z głową? | mgr Zosia Winczewska
Dieta dla mózgu – co jeść, żeby wspierać pamięć, koncentrację i dobrą formę na lata? 🧠✨Czy można odżywiać mózg tak, aby działał sprawniej i wolniej się starzał? Okazuje się, że tak, a dieta ma w tym ogromne znaczenie. Nasz mózg jest plastyczny, co oznacza, że potrafi się dostosowywać i regenerować nawet jeśli przez lata odżywialiśmy się niezdrowo, nigdy nie jest za późno, by zadbać o jego kondycję.W tym odcinku rozmawiamy o tym, jak komponować jadłospis, by wspierać funkcje poznawcze, poprawiać koncentrację i chronić mózg przed stresem oksydacyjnym czy stanami zapalnymi. Jakie składniki są fundamentem „diety dla mózgu”?Dlaczego zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i ryby to niezbędne paliwo dla układu nerwowego?Czego warto unikać, by nie szkodzić mózgowi?Przykładowe produkty, które warto włączyć do codziennego menu to…? Dowiedz się, jak za pomocą prostych zmian w diecie zadbać o zdrowie mózgu, opóźnić procesy starzenia i cieszyć się sprawnością umysłową przez długie lata.Partnerem merytorycznym jest NUMA - producent czystej świeżej, czystej i starannie wyselekcjonowanej oliwy z małych, rodzinnych tłoczni. Każda partia jest dokładnie badana fizykochemicznie i sensorycznie, a do sprzedaży trafia tylko ta, która spełnia rygorystyczne kryteria jakości i wyróżnia się silnymi właściwościami bioaktywnymi. Więcej o badaniach poczytacie tutaj:https://www.numa.bio/badania/