Czy planowanie posiłków rzeczywiście może pomóc sportowcom lepiej jeść i mniej wyrzucać? Czy produkty po terminie zawsze trzeba od razu wyrzucić? Jak wykorzystać resztki jedzenia w diecie sportowca? O tym wszystkim rozmawiam w dzisiejszym odcinku z Sylwią Maksym, dietetyczką i specjalistką od praktycznego podejścia do niemarnowania jedzenia.Sylwia przez ostatnie kilka lat pełniła rolę dietetyczki przy kobiecej reprezentacji piłki nożnej. Prywatnie miłośniczka kolarstwa górskiego. To rozmowa pełna konkretnych wskazówek, mitów do obalenia i inspiracji do działania — zarówno w kuchni, jak i na treningu!Z tego odcinka dowiesz się:👉 Jak planować zakupy i tygodniowe menu, by jeść zdrowiej i bardziej efektywnie👉 Czym różni się „najlepiej spożyć przed” od „należy spożyć do” i jak czytać daty ważności👉 Jak przechowywać warzywa, owoce, pieczywo i ugotowane produkty, by dłużej zachowały świeżość👉 Jakie są najlepsze sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba, bananów czy warzywnych resztek👉 Czy fermentacja i kiszenie mogą pomóc w diecie sportowca👉 Jak uczyć młodych zawodników postaw zero waste👉 Jakie nawyki i narzędzia pomagają codziennie ograniczać marnowanie jedzenia👉 Jakie jedno przesłanie warto zapamiętać, jeśli chcesz jeść lepiej i bardziej świadomiePozostałe odcinki podcastu, artykuły, darmowe plany żywieniowe czy narzędzia przydatne kolarzom i triathlonistom znajdziesz na mojej stronie – link poniżej. 🌍 https://dietetyksportowy.online/podcast/📨
[email protected]