
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
12.12.2025 | 42 min.
Chociaż liczba zakażeń chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, takimi jak Salmonella, znacząco spadła w ciągu ostatnich 25 lat, to w ostatnim czasie obserwowany jest pewien wzrost… Jakie bakterie i wirusy mogą powodować zatrucie? Jak szybko pojawiają się objawy? Co robić żeby zmniejszyć ryzyko zatrucia? Co robić gdy wystąpiła jelitówka? Jak zapobiec biegunce podróżnych (klątwa faraona)?__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:02:32 Przyczyny zatruć pokarmowych00:05:20 Jak szybko pojawiają się objawy?00:07:56 Co wywołuje zatrucie?00:10:01 Salmonella i jajka00:13:03 Campylobacter i drób00:15:22 Listeria i E.coli00:15:49 Bacillus cereus i ryż00:18:52 Wirusy i jelitówka00:21:43 Clostridium00:23:11 Jak zmniejszyć ryzyko zatrucia?00:36:03 Biegunka podróżnych00:38:53 Co robić gdy wystąpiło zatrucie?__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#jelitówka #jelita #grypajelitowa #zatrucie #probiotyki--------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik

Bzdur w dietetyce jest coraz więcej. Oceniamy tiktoki | Dr Arkadiusz Matras - Dietetyka #NieNaŻarty
17.11.2025 | 42 min.
Mitów w dietetyce jest coraz więcej i coraz trudniej jest się w tym odnaleźć. W najnowszym odcinku z Dr Arkadiuszem Matrasem komentujemy kilka popularnych rolek dietetycznych, odnosząc się do źródeł naukowych.__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Podcasty, o których mówię w odcinku:Owsianka: https://open.spotify.com/episode/57gbJiQlmZnCa4Kd2nEpmc?si=-dgD80BNSVqzXGR_FnQNKgPaleo:https://open.spotify.com/episode/0rL1hKpIqeBzHLOzgtQ65n?si=oKpjY5aGTV6iHnWODFFENQ__Więcej o gościu:Dr Arkadiusz Matras - dietetyk, współzałożyciel Dietetyka #NieNaŻarty i Dietetyk XXI wieku__Źródła naukowe:Darcey VL i wsp. Brain dopamine responses to ultra-processed milkshakes are highly variable and not significantly related to adiposity in humans. 2024 Jun 25:2024.06.24.24309440.Pursey KM i wsp. The Relationship between Addictive Eating and Dietary Intake: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Dec 30;14(1):164.Dholariya SJ, Orrick JA. Biochemistry, Fructose Metabolism. In: StatPearls [Internet].Wang T i wsp. Vegetarian and vegan diets: benefits and drawbacks. Eur Heart J. 2023 Sep 21;44(36):3423-3439.Banach M i wsp. Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce. 2021, 7;3 (113–222)__Materiał ma charakter edukacyjny i informacyjny. Analizujemy i komentujemy treści pochodzące z ogólnodostępnych źródeł, w tym fragmenty cudzych materiałów, w celu promowania rzetelnej wiedzy zdrowotnej opartej na aktualnych badaniach naukowych. Wykorzystane fragmenty utworów pochodzących od innych twórców są użyte w ramach prawa cytatu (art. 29–35 ustawy o prawie autorskim), wyłącznie w zakresie niezbędnym do komentarza, analizy i edukacji. Celem materiału nie jest krytyka osób, lecz omówienie prezentowanych treści oraz wskazanie potencjalnych błędów merytorycznych mogących wprowadzać odbiorców w błąd.__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:17 Skąd w dietetyce tyle sprzeczności?00:05:30 "Najskuteczniejszy sposób na odchudzanie" - Bracia Rodzeń00:11:31 "Fruktoza, glikacja, uzależnienie od cukru" - Dr Tadeusz00:25:43 "Mięso dla mózgu" - prof. Cichosz00:33:37 "Profil lipidowy" - Mądra Babcia00:38:34 "Zmęczenie wynikiem niedoboru witaminy" - Bracia Rodzeń __Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#tiktok #reels #mięso #fruktoza #keto--------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik

Jak zostać dietetykiem? | Dr Arkadiusz Matras - Dietetyka #NieNaŻarty
04.11.2025 | 48 min.
Jak aktualnie wygląda kwestia prawna w związku z zawodem dietetyka? Czy trzeba kończyć studia? Czy to przyszłościowy zawód? W jakim kierunku zmierza branża dietetyczna? W jaki sposób można zarabiać jako dietetyk? Jak zdobywać doświadczenie i wiedzę? Jakie błędy popełniają początkujący dietetycy? O tym rozmawiam w najnowszym odcinku z Dr Arkiem Matrasem__Partnerem podcastu jest konferencja Dietetyk XXI wieku, czyli największe wydarzenie dla dietetyków w Polsce. Najbliższa konferencja już 15 listopada 2025 roku.Bądź z nami na konferencji z kodem SMOLIK5: https://dietetykxxiwieku.pl/konferencja/__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Więcej o gościu:Dr Arkadiusz Matras - dietetyk, współzałożyciel Dietetyka #NieNaŻarty i Dietetyk XXI wieku__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:19 Kwestia prawna zawodu dietetyka00:06:49 Czy dietetyk to zawód przyszłości?00:16:27 W jaki sposób można zarabiać jako dietetyk?00:24:41 Rady dla początkujących dietetyków00:36:04 Co warto wiedzieć i umieć jako dietetyk? __Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#dietetyk #jadłospisy--------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik

Co nowego na temat białka w 2025 roku?
20.10.2025 | 25 min.
Czy trend żywności "high protein" sprzyja zdrowiu? Czy żywność ultraprzetworzona, ale wysokobiałkowa, to lepszy wybór? Jak dystrybucja białka w ciągu dnia wpływa na syntezę białek mięśniowych (MPS)? Czy białko zwiększa ryzyko choroby nerek? Czy należy ograniczać białko przy chorobach nerek? Dlaczego zawartość białka na etykiecie wcale nie musi być wiarygodna? O tym w najnowszym odcinku.__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:50 Żywność high protein (wysokoprzetworzona)00:08:19 Dystrybucja białka w ciągu dnia a synteza białek mięśniowych00:13:56 Białko a choroba nerek00:20:50 Etykiety żywnościowe przeszacowują zawartość białka__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#nerki #wysokobiałkowe #wysokobiałkowa #anabolizm #MPS --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik

Poprawa kondycji włosów - dieta i suplementacja. Co zbadać gdy wypadają?
09.10.2025 | 38 min.
Prawidłowe odżywienie organizmu istotnie wpływa na wzrost zdrowych i silnych włosów. Niedobory niektórych składników (np. białka, żelaza, cynku, niektórych witamin) może wpływać na ich osłabienie, a nawet wypadanie. Co poprawić w diecie? Jakie witaminy są ważne dla zdrowia włosów? Czy warto suplementować biotynę, żelazo albo selen? Co okazuje się, że jest niebezpieczne, a co niepotrzebne? Jak zbadać niedobory? Jaki powinien być poziom ferrytyny? O tym w najnowszym odcinku__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Niektóre źródła:Bochenek Adam; Reicher Michał. Anatomia człowieka. Tom 5. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2012Jakiel G i in. Diagnostyka hormonalna łysienia kobiet. Prz Menopauzalny. 14. 52-55.Goluch-Koniuszy ZS. Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Prz Menopauzalny. 2016 Mar;15(1):56-61Gorissen SHM, Witard OC. Characterising the muscle anabolic potential of dairy, meat and plant-based protein sources in older adults. Proc Nutr Soc. 2018 Feb;77(1):20-31.Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.Seshadri D, De D. Nails in nutritional deficiencies. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2012 May-Jun;78(3):237-41.Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.Lopez RE, Knable AL Jr, Burruss JB. Ingestion of a dietary supplement resulting in selenium toxicity. J Am Acad Dermatol. 2010 Jul;63(1):168-9.__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:12 Jak dieta wpływa na włosy?00:04:04 Niedobory białka i konkretnych aminokwasów00:10:50 Zaburzenia gospodarki żelaza00:19:09 Cynk00:21:24 Nadmiar selenu może zaszkodzić00:24:29 Czy biotyna ma sens?00:27:31 Witamina A i D00:29:14 Foliany00:30:59 Inne00:33:30 Omówienie konkretnych przypadków__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#biotyna #włosy #ferrytyna #żelazo #wypadaniewłosów #łysienie --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik



Dietetyka oparta na faktach