Powered by RND
PodcastyZdrowie i FitnessDietetyka oparta na faktach

Dietetyka oparta na faktach

Radosław Smolik
Dietetyka oparta na faktach
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 142
  • Skąd się biorą zachcianki i co zrobić z ochotą na słodycze? | Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk
    Czy zachcianki na słodycze to coś normalnego? Czy może oznaczają chorobę, pasożyty lub insulinooporność? Czy to kwestia uzależnienia od cukru? Czy żywność uzależnia? Jaki jest związek między cyklem menstruacyjnym, PMS, a ochotą na podjadanie? Jak sobie z tym poradzić? Czy całkowity detoks to dobre rozwiązanie? Jakie strategie warto wprowadzić, aby zwiększyć swoją samokontrolę? O tym w najnowszym odcinku podcastu.__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Więcej o gościu:Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk - dietetyczka, psychodietetyczka, psycholożka, wykładowczyni akademicka, specjalistka od relacji z jedzeniemhttps://wiem-co-jem.pl/https://www.facebook.com/wiemcojem1https://www.instagram.com/magda.wiemcojem/https://www.youtube.com/@MagdalenaHajkiewiczMielniczuk__Źródła:Meule A. The Psychology of Food Cravings: the Role of Food Deprivation. Curr Nutr Rep. 2020 Sep;9(3):251-257Sun W, Kober H. Regulating food craving: From mechanisms to interventions. Physiol Behav. 2020 Aug 1;222:112878.Darcey VL, Guo J, Chi M, Chung ST, Courville AB, Gallagher I, Herscovitch P, Joseph PV, Howard R, La Noire M, Milley L, Schick A, Stagliano M, Turner S, Urbanski N, Yang S, Zhai N, Zhou MS, Hall KD. Brain dopamine responses to ultra-processed milkshakes are highly variable and not significantly related to adiposity in humans. Cell Metab. 2025 Mar 4;37(3):616-628.e5.https://x.com/KevinH_PhD/status/1912611967493177674_✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:48 Skąd się biorą zachcianki? (pasożyty, niedobory, choroby)00:11:38 Uzależnienie od jedzenia00:22:14 PMS, podjadanie podczas miesiączki00:24:58 Jak radzić sobie z zachciankami?00:35:44 Jakie znaczenie ma dieta?00:41:25 Detox od słodyczy00:48:26 Fit słodycze__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#słodycze #podjadanie #dopamina #zachcianki #cukier #uzależnienie--------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik
    --------  
    57:53
  • Biohacking - czy trendy mają naukowe uzasadnienie? | Michał Undra
    Biohacking zyskał złą sławę i często bywa kojarzony z podejściem nienaukowym - ale czy słusznie? Czy Huberman jest EBM? Jakie informacje można wyciągnąć z Whoopa lub Garmina? Czy zegarki sportowe dobrze pokazują parametry zdrowotne? Czy błękit metylenowy jest bezpieczny? Czy warto korzystać z CGM? Jakie są game changery pochodzące z biohackingu według Michała Undry?__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Więcej o gościu:Michał Undra - dietetyk, psychodietetyk, szkoleniowiec, biohackerhttps://undra.pl/https://www.instagram.com/undra.michal/https://www.facebook.com/UndraMichalhttps://www.youtube.com/@UndraMichal__Badania genetyczne, o których wspomina Michał: https://selfdecode.com/ __Źródła:Rojas JC, Bruchey AK, Gonzalez-Lima F. Neurometabolic mechanisms for memory enhancement and neuroprotection of methylene blue. Prog Neurobiol. 2012 Jan;96(1):32-45.Myung SK, Park Y. Effects of Collagen Supplements on Skin Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Med. 2025 May 3:S0002-9343(25)00283-9.Piñero A, Burke R, Augustin F, Mohan AE, DeJesus K, Sapuppo M, Weisenthal M, Coleman M, Androulakis‐Korakakis P, Grgic J, Swinton PA, Schoenfeld BJ. Throwing cold water on muscle growth: A systematic review with meta‐analysis of the effects of postexercise cold water immersion on resistance training‐induced hypertrophy. Eur J Sport Sci. 2024 Feb 5;24(2):177–89.https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-nielegalny-obrot-syntetycznymi-peptydami-oferowanymi-jako-odczynniki-chemiczne-lub-do-badan_✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:10 Czym jest biohacking?00:07:54 Badania genetyczne00:12:08 Trendy z USA - dopamina, morsowanie, kolagen, adaptogeny, sauna00:25:04 Huberman - nauka, kontrowersje, AG1, okulary blokujące światło niebieskie00:35:40 Błękit metylenowy i peptydy00:43:22 Whoop, Garmin, Apple Watch - kontrola snu, tętna, HRV00:58:09 CGM - kontrola glikemii01:05:05 Kluczowe elementy „biohackingu”__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#błękitmetylenowy #whoop #garmin #geny #biohacking #cgm #huberman #peptydy #suplementacja #suplementy #adaptogeny --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik
    --------  
    1:13:45
  • Sztuczne słodziki są coraz bardziej czy mniej kontrowersyjne?
    Aspartam, sukraloza, acesulfam K, sacharyna to jedne z najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących (sztucznych słodzików). Ich stosowanie jest uznawane za bezpieczne w dopuszczonych dawkach przez EFSA. Pojawiają się jednak kontrowersje - m.in. decyzja WHO o uznaniu aspartamu za prawdopodobnie rakotwórczy, badania wykazujące negatywny wpływ sukralozy na wrażliwość insulinową, czy mikrobiotę jelitową, itp. Czy napoje zero są szkodliwe? Czy pomagają w odchudzaniu? W dzisiejszym odcinku omawiam wpływ słodzików na zdrowie.__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Niektóre źródła:EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal. 2013 Dec;11(12):3496Sucralose: From Sweet Success to Metabolic Controversies—Unraveling the Global Health Implications of a Pervasive Non-Caloric Artificial Sweetener. Life. 2024;14(3):323.Romo-Romo A, Aguilar-Salinas CA, Brito-Córdova GX, Gómez-Díaz RA, Almeda-Valdes P. Sucralose decreases insulin sensitivity in healthy subjects: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018 Sep 1;108(3):485-491.Aguayo-Guerrero JA, Méndez-García LA, Solleiro-Villavicencio H, Viurcos-Sanabria R, Escobedo G. Sucralose: From Sweet Success to Metabolic Controversies-Unraveling the Global Health Implications of a Pervasive Non-Caloric Artificial Sweetener. Life (Basel). 2024 Feb 29;14(3):323.Lertrit A, Srimachai S, Saetung S, Chanprasertyothin S, Chailurkit LO, Areevut C, Katekao P, Ongphiphadhanakul B, Sriphrapradang C. Effects of sucralose on insulin and glucagon-like peptide-1 secretion in healthy subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition. 2018 Nov;55-56:125-130.Leth-Møller M, Duvald CS, Stampe S, Greibe E, Hoffmann-Lücke E, Pedersen M, Ovesen PG. Transplacental Transport of Artificial Sweeteners. Nutrients. 2023 Apr 25;15(9):2063.Zhu Y, Olsen SF, Mendola P, Halldorsson TI, Rawal S, Hinkle SN, Yeung EH, Chavarro JE, Grunnet LG, Granström C, Bjerregaard AA, Hu FB, Zhang C. Maternal consumption of artificially sweetened beverages during pregnancy, and offspring growth through 7 years of age: a prospective cohort study. Int J Epidemiol. 2017 Oct 1;46(5):1499-1508.de Oliveira DN, de Menezes M, Catharino RR. Thermal degradation of sucralose: a combination of analytical methods to determine stability and chlorinated byproducts. Sci Rep. 2015 Apr 15;5:9598.Use of non-sugar sweeteners: WHO guideline. World Health Organization. 2023Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis. World Health Organization. 2022__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:48 Regulacje słodzików00:02:42 Aspartam00:13:12 Acesulfam K00:16:23 Sukraloza00:27:02 Sacharyna00:28:02 Napoje zero00:36:10 Podsumowanie__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#słodziki #colazero #pepsimax #aspartam #sukraloza  --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik
    --------  
    39:37
  • Naturalne słodziki - nie takie bezpieczne?
    Erytrol, ksylitol, maltitol - naturalne poliole, które stanowią częsty zmiennik cukru - jak wpływają na zdrowie? Czy erytrytol faktycznie zwiększa ryzyko udaru i zawału serca? Jak ksylitol wpływa na komfort jelitowy, ryzyko biegunki, wzdęć i gazów (FODMAP)? Jak gumy do żucia wpływają na zaburzenia żołądkowo-jelitowe? Czy stewia to idealny zamiennik cukru? Zastosowanie glikozydów stewiolowych.__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__Źródła:Oku T, Nakamura S. Threshold for transitory diarrhea induced by ingestion of xylitol and lactitol in young male and female adults. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Feb;53(1):13-20.https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/substancje-slodzace/erytrol-byl-uwazany-za-zdrowszy-cukier-naukowcy-podnosi-ryzyko-zawalu-i-udaru/edrdv2ghttps://zdrowie.interia.pl/zdrowie/uklad-krazenia/news-popularny-zamiennik-cukru-moze-zwiekszac-ryzyko-zawalu-i-uda,nId,6625728https://www.rp.pl/profilaktyka/art38036481-bezkaloryczny-slodzik-moze-doprowadzic-do-zawalu-serca-i-udaruWitkowski M, Nemet I, Alamri H, Wilcox J, Gupta N, Nimer N, Haghikia A, Li XS, Wu Y, Saha PP, Demuth I, König M, Steinhagen-Thiessen E, Cajka T, Fiehn O, Landmesser U, Tang WHW, Hazen SL. The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nat Med. 2023 Mar;29(3):710-718.Rebholz CM, Yu B, Zheng Z, Chang P, Tin A, Köttgen A, Wagenknecht LE, Coresh J, Boerwinkle E, Selvin E. Serum metabolomic profile of incident diabetes. Diabetologia. 2018 May;61(5):1046-1054.Flint N, Hamburg NM, Holbrook M, Dorsey PG, LeLeiko RM, Berger A, de Cock P, Bosscher D, Vita JA. Effects of erythritol on endothelial function in patients with type 2 diabetes mellitus: a pilot study. Acta Diabetol. 2014;51(3):513-6.Berry AR, Ruzzene ST, Ostrander EI, Wegerson KN, Orozco-Fersiva NC, Stone MF, Valenti WB, Izaias JE, Holzer JP, Greiner JJ, Garcia VP, DeSouza CA. The non-nutritive sweetener erythritol adversely affects brain microvascular endothelial cell function. J Appl Physiol (1985). 2025 Jun 1;138(6):1571-1577.__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:17 Czym są poliole?00:02:34 Ksylitol - bezpieczeństwo, kaloryczność, glikemia, próchnica00:07:50 Erytrol (erytrytol) - kontrowersje, zawał serca, kaloryczność, zastosowanie00:14:25 Inne poliole - jelita, zastosowanie00:16:10 Stewia - bezpieczeństwo, zastosowanie00:18:20 Podsumowanie__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#ksylitol #erytrol #stewia --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik
    --------  
    19:53
  • Dieta w Hashimoto. Jak odżywić tarczycę?
    Niedoczynność tarczycy i Hashimoto to niestety całkiem powszechny problem. Co jeść żeby poprawić zdrowie? Jakie są najczęstsze niedobory? Czy dieta eliminacyjna ma sens? Gluten, nabiał, laktoza, soja, błonnik, goitrogeny, itd. - co trzeba wiedzieć? Jak nie zaburzać wchłaniania lewotyroksyny? Na te i wiele innych pytań odpowiadam w najnowszym odcinku.__Partnerem podcastu jest firma Norsan - suplementy z kwasami omega-3 wysokiej jakości, po których nie odbija się rybą (naturalna forma, niski TOTOX):https://norsan-omega.pl/ #współpracareklamowa__📌 eBook "Dieta przeciwzapalna": https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/z kodem PODCAST__📩 Zostań subskrybentem newslettera - otrzymuj co tydzień najnowsze informacje ze świata nauki na temat dietetyki i suplementacji: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/newsletter/__Współpraca: [email protected]__Niektóre źródła:Lachowicz K i wsp. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. KOSMOS Vol. 68, 2, 201–214, 2019Osowiecka K, Myszkowska-Ryciak J. The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto's Thyroiditis-A Systematic Review. Nutrients. 2023 Feb 20;15(4):1041.Winther KH i wsp. 2018 European Thyroid Association Survey on the Use of Selenium Supplementation in Hashimoto's Thyroiditis. Eur Thyroid J. 2020 Feb;9(2):99-105.Wiesner A i wsp. Levothyroxine Interactions with Food and Dietary Supplements-A Systematic Review. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Mar 2;14(3):206.__✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/__Montaż i realizacja: Sebastian DudaInstagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/Kontakt: [email protected]__Spis treści:00:00:00 W dzisiejszym odcinku00:01:17 Hashimoto a niedoczynność tarczycy00:05:02 Interakcje leków z żywnością00:09:51 Dieta eliminacyjna: laktoza, gluten00:16:38 Niedobory pokarmowe00:29:01 Dieta w Hashimoto00:31:00 Goitrogeny00:32:30 Biotyna00:33:20 Podsumowanie__Identyfikator YouTube: WKBGRJZFTLKPRUQW#niedoczynność #tarczyca --------------------------------------------------------------------------------------Radosław Smolik
    --------  
    35:14

Więcej Zdrowie i Fitness podcastów

O Dietetyka oparta na faktach

Podcast dla osób, które oczekują czegoś więcej niż popularnych sloganów i informacji, które trudno zweryfikować. Omawiam tematy związane z żywieniem, suplementacją i zdrowiem, opierając się na aktualnym stanie wiedzy naukowej. Poruszam kontrowersyjne zagadnienia, obalam mity i dzielę się praktycznymi wskazówkami, często tłumacząc skomplikowane rzeczy prostym językiem. Radosław Smolik
Strona internetowa podcastu

Słuchaj Dietetyka oparta na faktach, Huberman Lab i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.23.7 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 9/14/2025 - 2:53:26 PM