Powered by RND
PodcastyEdukacjaLepszy Klimat

Lepszy Klimat

Paulina Górska
Lepszy Klimat
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 142
  • #142 | Latte „na grochowym”? Z dietetyczką Iwoną Kibil rozmawiam o mitach i prawdach dotyczących roślinnych alternatyw dla mleka
    Rynek produktów roślinnych wciąż rośnie. Jak wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej z 2024 roku, jego wartość w Polsce przekroczyła już 1 mld zł. Ponad połowę tej kategorii stanowią roślinne zamienniki nabiału, gdzie silną pozycję mają roślinne alternatywy dla mleka.Na co zwracać uwagę, wybierając roślinne napoje? Czy da się je porównać z mlekiem? Jak czytać etykiety? Które napoje roślinne są najbardziej odżywcze i dlaczego? Odpowiada Iwona Kibil, doświadczona dietetyczka specjalizująca się w dietach roślinnych. Iwona jest autorką i współautorką książek, artykułów, wykładów i warsztatów z zakresu żywienia. Na co dzień edukuje również w internecie, prowadząc bloga i kanały w social mediach. Sponsorem tego odcinka jest Sproud - jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek mleka grochowego.Z odcinka dowiesz się także m.in.:co oznacza fortyfikacja napoju roślinnego;który napój ma najniższy ślad węglowy;czy wszystkie są równie ekologiczne;w jakich sytuacjach napój roślinny może zastąpić krowie mleko;Więcej informacji:Iwonę znajdziesz m.in. na jej stronieOdcinek „Lepszego Klimatu” o soi ma nr #72Odcinek „Lepszego Klimatu” o diecie planetarnej ma nr #04Raport Smart Protein (2023) - przywołany przez IwonęPodobają Ci się tematy, które poruszam w podcaście? Więcej znajdziesz tu:Instagram: http://bit.ly/3Vene60YouTube: http://bit.ly/3iddUR7TikTok: http://bit.ly/3gDdaobRealizacja: Karolina Deling-Jóźwik - redakcjaIrena Suska - montażP & C Paulina Górska | Varsovia Lab. 
    --------  
    32:38
  • #141 | Czego się boimy, kupując z drugiej ręki? Fakty i mity o re-commerce
    Rynek drugiego obiegu rośnie - według danych OLX, w ciągu ostatnich trzech lat wartość produktów z drugiej ręki kupowanych na tej platformie wzrosła aż o 25%. Jednak transakcje tego typu ciągle budzą obawy, między innymi o bezpieczeństwo.O wynikach badań SW Research na temat re-commerce, czyli handlu rzeczami z drugiej ręki, o faktach, mitach, obawach i sposobach na bezpieczne zakupy, a także o prognozach na przyszłość dla handlu z drugiej ręki rozmawiam z moim gościem - Pawłem Starościakiem, Senior Category Growth Managerem w OLX, odpowiedzialnym za rozwój kategorii elektronika oraz sport i hobby w Polsce, Rumunii, Bułgarii oraz Portugalii.Sponsorem odcinka jest platforma OLX - największy serwis ogłoszeniowy w Polsce.Z odcinka dowiesz się m.in.:na co uważać, kupując z drugiej ręki;czy opłaca się sprzedawać w drugim obiegu;co to jest dyrektywa DAC7 i jak działa;jak się chronić przed oszustwem online.Podobają Ci się tematy, które poruszam w podcaście? Więcej znajdziesz tu:Instagram: http://bit.ly/3Vene60YouTube: http://bit.ly/3iddUR7TikTok: http://bit.ly/3gDdaobRealizacja: Karolina Deling-Jóźwik - redakcjaIrena Suska - montażP & C Paulina Górska | Varsovia Lab. 
    --------  
    29:19
  • #140 | Po co nam jabłka i jabłkowy sok? Czy słusznie jesteśmy tak przywiązani do tego owocu?
    Polska jest największym producentem jabłek w Europie oraz jednym z największych na świecie. Ponad połowa naszej produkcji jabłek trafia zaś do przetwórstwa, a naszym flagowym jabłkowym produktem są soki. Materiał został zrealizowany w ramach kampanii “Naturalnie, że jabłkowy” i sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. #FunduszePromocjiŚwiatowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Eksperci Państwowego Zakładu Higieny oceniają natomiast, że szklanka soku może stanowić jedną z tych pięciu porcji. Co nam dają soki i jak odróżnić sok od nektaru czy napoju? Między innymi o tym rozmawiam z prof. Krystianem Marszałkiem, profesorem w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowym Instytucie Badawczym (IBPRS-PIB). Z odcinka dowiesz się m.in.:czym się różnią soki mętne i klarowne?czym są soki, nektary i napoje?ile cukru jest w sokach?jakich wartości odżywczych nam dostarczają?co z konserwantami?Podobają Ci się tematy, które poruszam w podcaście? Więcej znajdziesz tu:Instagram: http://bit.ly/3Vene60YouTube: http://bit.ly/3iddUR7TikTok: http://bit.ly/3gDdaobRealizacja: Karolina Deling-Jóźwik - redakcjaIrena Suska - montażP & C Paulina Górska | Varsovia Lab. 
    --------  
    42:36
  • #139 | O pracy ratowników medycznych, alkoholowej Polsce i systemie, który działa, mimo wszystko
    W tym roku z rąk napastników zginęło już dwóch pracowników ochrony zdrowia - lekarz i ratownik medyczny. Wiele innych osób zaatakowano w miejscu pracy. I łatwo byłoby obwinić system, ale mój gość, Jakub Sieczko, nie idzie na łatwiznę.Kuba Sieczko to lekarz anestezjolog i specjalista intensywnej terapii. W 2021 roku koordynował działania grupy Medycy na granicy, niosącej pomoc humanitarną uchodźcom na pograniczu polsko-białoruskim, za co otrzymał Nagrodę im. Jana Rodowicza „Anody”. W 2022 ukazał się jego reportaż „Pogo”, opisujący pracę w warszawskim pogotowiu. Książka była finalistką Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego. Pogo trafiło też na teatralne deski - monodram Marcina Hycnara wyreżyserowała Kinga Dębska. Obecnie Jakub Sieczko pracuje w jednym z warszawskich szpitali i w Lotniczym Pogotowiu Ratunkowym.Z odcinka dowiesz się wiele:o pracy ratowników medycznych; o dobrych chwilach, ale też o wypaleniu zawodowym;o dziurawym systemie, klasie średniej i Polsce alkoholowej;oraz: jak to możliwe, że zawody, które cieszą się największym zaufaniem Polaków, są jednocześnie tak atakowane.Więcej informacji:Jakuba Sieczko znajdziesz m.in. na IG;więcej o jego reportażu „Pogo” - na stronie wydawcy.Podobają Ci się tematy, które poruszam w podcaście? Więcej znajdziesz tu:Instagram: http://bit.ly/3Vene60YouTube: http://bit.ly/3iddUR7TikTok: http://bit.ly/3gDdaobRealizacja: Karolina Deling-Jóźwik - redakcjaIrena Suska - montażP & C Paulina Górska | Varsovia Lab. 
    --------  
    1:15:16
  • #138 | Mali górnicy, służki, opiekunki. Jak jeszcze 150 lat temu pracowały w Polsce dzieci
    Czy wiesz, że Konwencja o prawach dziecka została przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne ONZ dopiero w 1989 roku? Albo, że pod koniec XIX wieku, czyli wcale nie tak dawno, w Królestwie Polskim doliczono się aż 56 tysięcy pracowników poniżej dwunastego roku życia?!O pracy dzieci, która dziś wydaje nam się odległa od polskich realiów, a zaledwie 150 lat temu była powszechna, rozmawiam z Magdaleną Kopeć, autorką książki  – „Pastuszkowie, gazeciarze, tkaczki. Jak zmuszano dzieci do pracy”. Magda to historyczka i muzealniczka z Muzeum Martyrologii Wsi Polskiej w Michniowie. To także pisarka - zadebiutowała  powieścią „Trzy zimy” (2019), w której połączyła wątki historyczne i obyczajowe. Później wydała m.in. „Lato Sabiny” (2022) oraz „Gorzkie korzenie” (2023).Z odcinka dowiesz się m.in.:Jak wyglądała koncepcja dziecka i dzieciństwa na przełomie XIX i XX w.?Czy kiedyś dzieci w ogóle bywały dziećmi?Dlaczego pracowały i czemu niechętnie to zmieniano?Co kiedyś było normą, a dziś nas oburza?Jak Magda, jako mama, radziła sobie z trudnymi historycznymi faktami o dzieciach?Książkę „Pastuszkowie, gazeciarze, tkaczki. Jak zmuszano dzieci do pracy” znajdziesz na stronie wydawnictwa, a Magdę Kopeć - na Facebooku.Podobają Ci się tematy, które poruszam w podcaście? Więcej znajdziesz tu:Instagram: http://bit.ly/3Vene60YouTube: http://bit.ly/3iddUR7TikTok: http://bit.ly/3gDdaobRealizacja: Karolina Deling-Jóźwik - redakcjaIrena Suska - montażP & C Paulina Górska | Varsovia Lab. 
    --------  
    51:20

Więcej Edukacja podcastów

O Lepszy Klimat

Podcast Lepszy Klimat jest o rzeczach ważnych i poszerzajacych perspektywę patrzenia na świat. Tematy? Klimat, psychologia, relacje człowieka z przyrodą, żywność, zdrowie i lepszy, bardziej odpowiedzialny biznes.
Strona internetowa podcastu

Słuchaj Lepszy Klimat, O Zmierzchu i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.23.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 8/17/2025 - 9:00:40 AM