#46 - Mandragora – smaki lubelskiej kuchni żydowskiej z nutą Oscara
W najnowszym odcinku Kontentu Turystycznego odwiedzam restaurację Mandragora w Lublinie – miejsce, gdzie można spróbować tradycyjnych dań kuchni żydowskiej według dawnych receptur. To właśnie tutaj kręcono sceny do filmu „Prawdziwy ból”, nagrodzonego później Oscarem. O historii restauracji, wyjątkowych smakach i kulisach tego niezwykłego miejsca rozmawiam z menadżerem, Cezarem Urbańskim.Partnerem odcinka jest Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.
--------
16:47
--------
16:47
#45 - Muzeum Narodowe w Lublinie: kaplica, Matejko i Łempicka
W tym odcinku przenosimy się na zamek w Lublinie, gdzie mieści się Muzeum Narodowe. O niezwykłej historii tego miejsca – od królewskiej rezydencji, przez więzienie, aż po jedną z najważniejszych instytucji kultury – opowiada Anna Czajczyk z Muzeum Narodowego w Lublinie. Razem odkrywamy tajemnice kaplicy z bizantyjsko-ruskimi polichromiami, zatrzymujemy się przy słynnej Unii Lubelskiej Jana Matejki i zaglądamy na wystawę Tamary Łempickiej. Partnerem odcinka jest Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna - dziękujemy!
--------
35:12
--------
35:12
#44 - City break w Polsce? Wybierz Lublin - Miasto Inspiracji
Artystyczny klimat, piękne Stare Miasto i kuchnia żydowska - to wybrane powody, dla których warto odwiedzić Lublin - Miasto Inspiracji. Tu podpisano Unię Lubelską (1569), dzięki czemu do dziś miasto żyje kulturą wielonarodową i wielowyznaniową. No i na dodatek koziołki! Kozioł widnieje w tarczy herbowej miasta, a małe figurki można spotkać na każdym kroku.Po Lublinie oprowadza Monika Wójcik z Lubelskiego Ośrodka Informacji Turystycznej i Kulturalnej. Partnerem odcinka jest Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.
--------
35:23
--------
35:23
#43 - Dom na Łąkach w Beskidzie Niskim - coś więcej niż przytulna agroturystyka
Para psychologów i uciekinierów z Warszawy stworzyła w Izbach jedno z najciekawszych gospodarstw agroturystycznych w Beskidzie Niskim. Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie oferują tu ciszę i spokój bez ograniczeń.Każdy pokój ma swoją własną historię – opowiadają ją meble z duszą i starannie dobrane detale. Do stołu, przy którym królują potrawy przygotowane z lokalnych produktów, gospodarze zasiadają razem z gośćmi, tworząc atmosferę domowego ciepła.
Pstrąg Roztoczański z Bondyrza to kulinarna wizytówka Roztocza. Ryba hodowana ekologicznie jest świeża i smaczna. W Chacie Rybaka podawana jest zarówno klasycznie, jak i pod postacią pierogów czy na pizzy. A komu posmakuje, może wziąć rybkę na wynos ze sklepiku. Paprykarz z pstrąga cieszy się dużym uznaniem, podobnie sałatki czy szaszłyki.Partnerem odcinka jest Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.