Powered by RND
PodcastySztukaRADIO KULINARNE Wine Podcast

RADIO KULINARNE Wine Podcast

Bartosz Wilczyński Maja
RADIO KULINARNE Wine Podcast
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 116
  • 116. "Italia w kieliszku wina" - Marc Millon. Rozmowa z autorem książki
    Witamy we włoskim, winiarskim odcinku podcastu. Naszym gościem był Marc Millon, który od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Marc jest autorem książki "Italia w kieliszku wina", która właśnie ukazała się w Polsce nakładem wydawnictwa bo.wiem.Książka jest opowieścią o historii, polityce i kulturze Włoch z perspektywy stołu. Ile kosztował kieliszek winnego trunku w Pompejach w dniu wybuchu Wezuwiusza. Jakie wina pijali pierwsi papieże a ile tego napoju można było dziennie spożyć według reguły benedyktyńskiej. Które wino jako jedyne wymieniono z nazwy w „Boskiej Komedii” Dantego. To wszystko w książce "Italia w kieliszku wina"Zapytaliśmy Marca w rozmowie m.in o:Skąd pomysł na książkęJak zbierał informacje do książki - odpowiedzi na pytania np.: jakie wino pili Rzymianie przed bitwą z bratem Hannibala, ile kosztowało wino w Pompejach w dniu wybuchu Wezuwiusza i jakie wina pijali pierwsi papieże.Jak dobierał wina do poszczególnych wydarzeń czy epok historycznych, które opisywałCo dziś zostało z czasów starożytnych w winiarstwie a co się zmieniłoCzy wina produkowane starożytnymi metodami mogłyby nam w naszych czasach smakowaćCzy "made in Italia" w winiarstwie i gastronomii to wciąż jeden z najwyższych znaków jakościMarc Millon od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Jest autorem kilkunastu książek oraz felietonistą „Food & Travel Magazine”, ponadto certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.Link do strony wydawnictwa bo.wiemPODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpik Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówWszystkie odcinki i dodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 110 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. 
    --------  
    28:25
  • 115. Zapach wakacji i uroki nicnierobienia. Z letnim Trybuszonem
    O podróżach, winie i kuchni - w tym, jak w każdym numerze Trybuszona - piszą eksperci i miłośnicy smacznego życia. Nowe wydanie tego kwartalnika przejrzały i przeczytały, a potem nagrały nowy odcinek podcastu nasze dziennikarki - Maja Dutkiewicz i Paulina Bandura. Zrobiły to w niezwykle miłych okolicznościach - w winebarze - w Dzikim Winie na Kleparzu w Krakowie, popijając schłodzone bąble, żywo przy tym dyskutując. Zapraszamy na przegląd prasy - w roli głównej Trybuszon nr 13.PODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpik Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów Wszystkie odcinki i dodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania już 115 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. 
    --------  
    19:19
  • 114. A może by tak na wino do Czech? Na výlet jedeme s Tomaszem Prange-Barczyńskim a Bartoszem Wilczyńskim.
    Urlop, wakacje, wolny weekend – każdy powód jest dobry żeby zaplanować wyjazd do naszych południowych sąsiadów. A skoro ten podcast ukazuje się w naszym radiu to wiadomo, że zabieramy was na dobre wino i więcej.Czechy to kraj piwa - to oczywiste stwierdzenie, którego nie trzeba specjalnie udowadniać. Statystyczny Czech wypija rocznie ponad 150 litrów tego napoju na głowę – ten wynik powoduje, że Czesi pozostają liderami światowego rankingu spożycia piwa na osobę nieprzerwanie od 1993 r.Ale to również niewątpliwie kraj winiarski - z długimi tradycjami winiarskimi i robiąca wrażenie wielkością upraw, biorąc pod uwagę wielkość tego kraju i liczbę jego mieszkańców.To również znakomity kraj do uprawiania enoturystyki czyli połączenia odwiedzania miejsc związanych z winem i atrakcji turystycznych. No więc w drogę. Dziś przewodnikami w tej winiarskiej podroży są Tomasz Prange-Barczynski, dziennikarz i krytyk winiarski, red. naczelny Fermentu i winiarski obieżyświat i Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny Wine & Food, człowiek od marketingu wina i również winiarski podróżnik.S pozdravem!PODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpik Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówNa stronie www informacje wraz ze zdjęciami i linkami do wybranych przez nas miejsc winiarskich i atrakcji turystycznych na Morawach Południowych, Czechach Środkowych i Regionie Ústí . Mamy nadzieję stanowić one będą bardzo dobre uzupełnienie naszych dźwiękowych rekomendacji z podcastu. Wszystkie odcinki i dodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 110 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. "Do Czech podróżowałem wraz z międzynarodową grupą dziennikarzy winiarskich na zaproszenie Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego – CzechTourism (dziękuję Annie Gruszczyńskiej - media & trade manager i Tomáš Zukal - Dyrektorowi CzechTourism Poland a organizację mojego wyjazdu) Dziękuję równiez za zaproszenie do udziału w Międzynarodowej Konferencji Turystyki Winiarskiej (IWINETC) na Zamku w Mikulovie" - Bartosz Wilczyński Radio Kulinarne Wine Podcast
    --------  
    39:06
  • 113. Kierunek wino! Kierunek Lwów, Paryż, Hiszpania i Włochy. Z wiosennym Trybuszonem w ręku!
    Zapraszamy na przegląd prasy. Kto ma już za sobą lekturę najnowszego Trybuszona za sobą? Opowiemy o nim trochę, żeby Was nastroić wiosennie i zachęcić do czytania tekstów, które zwróciły naszą uwagę w tym numerze. Oczywiście, do czytania w ogrodzie! Przy winie. Zapraszamy do lektury - w roli głównej Trybuszon nr 12 wiosna 2025. To tylko kilka wybranych pozycji:W Trybuszonie nr 12 mamy sporo inspiracji podróżniczych: Lwów, Paryż, Hiszpania, Włochy.O Lwowie pisze dobrze nam znany Zbigniew Kmieć z Biłgoraja.Paryż na kieliszki rozbiera - a raczej rozlewa Zofia Polakiewicz. Zachęca również, byParyż zwiedzać pieszo i bez planuHiszpanię zachwala nasz inny znajomy - nie tylko znany nam z tego, że razem z nami robi podcast Radio Kulinarne :) - Hiszpania razy trzy, ole! Bartosz Wilczyński podpowiada trochę nieoczywistych winiarskich tropów.Mamy w tym numerze Trybuszona także ciekawe pairingi. Ja - mocno kibicuję idei łączeniawina ze słodkościami, dlatego z zainteresowaniem przeczytałam tekst Ewy Karczewskiej,która obserwowała przy pracy dwóch mistrzów: Michała Doroszkiewicza z OVO Pracowni i Jacka Kulzę z Concordia Taste.Małgorzata Partyka tak czuje i smakuje wiosnę - na różowo i zielono. Skosztujcie jej połączeń winno-jedzeniowychW Akademii Wina w 12 numerze Trybuszona przeczytamy m. in. o koncentracji cukruw winie, japońskim winiarstwie i dlaczego butelka na win wygląda tak, jak wygląda i skąd się wzięła oraz kim był Rudolf Steiner“Kobiety na traktory” - trzy wyjątkowe kobiety, które są - na szczęście - daleko odwizerunku stereotypowej francuski i jakie wspaniałe wina robią! autorstwa Katarzyny WendzonkiZałóżcie sobie gorzelnię. Jak? Podpowiada Radosław Froń - prawnik, autor bloga paragrafwkieliszku.pl w tekście w najnowszym numerze TrybuszonaWięcej o nowym numerze Trybuszona tutaj PODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpk Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 110 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. 
    --------  
    11:20
  • 112. Na polskie wino do Wielkopolski? Jak najbardziej! Gość: Maciej Krystowski - Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy
    Podróżujemy od lat po winiarskiej Polsce prezentując wam winnice i polskie regiony winiarskie. Tym razem zawitaliśmy do Poznania. Poznań i wino ? Kto z was zna już winną Wielkopolskę? Przy okazji corocznych Targów Polskich Win i Winnic na Międzynarodowych Targach Poznańskich spotkaliśmy się z Maciejem Krystowskim – prezesem Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, żeby spróbował przekonać nas i naszych słuchaczy, że warto odwiedzić ten region nie tylko dla poznańskich koziołków - i opowiedzieć o ich nowym wydarzeniu - Wielkopolskim Festiwalu Wina WINOWACJE, który odbędzie się w maju.Zapytaliśmy naszego gościa: Na jakim etapie rozwoju jest Wielkopolska jako region winiarskiCzy Wielkopolska ma swoje winiarskie korzenie którymi się może pochwalićJakie wina się wytwarza tutaj w WielkopolsceCzy region różni się winiarsko od innych polskich regionówCzy poznaniacy mają gdzie spróbować i poznać wina z regionu?Co wielkopolscy winiarze i ten region ma do zaoferowania enoturystiom – jaka jest ta oferta turystyczna?Co wielkopolscy winiarze szykują w czasie Wielkopolskim Festiwalu Wina WINOWACJEPODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpk Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 110 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. 
    --------  
    17:09

Więcej Sztuka podcastów

O RADIO KULINARNE Wine Podcast

Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych podcastach z winiarzami i lokalnymi producentami, łączymy wino i jedzenie, odkrywamy tajemnice wina. Podróżujemy i poszukujemy miejsc kulinarnych z winem i innymi dobrymi alkoholami, które warto odwiedzić. Polecamy w Bookcastach książki, które trzeba zjeść i wypić.Rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia. Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Naszą misją jest promocja dobrych produktów, miejsc i ludzi godnych poznania. Pijemy dużo polskiego wina, ale nie tylko. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem i zatrzymać się na chwilę. Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu. Ilustrujemy wszystko zdjęciami i dodatkowymi praktycznymi informacjami, które znajdziecie na stronie www.radiokulinarne.pl - bo robimy nie tylko tylko podcasty (choć to nasza główna domena działania). U nas znajdziecie również artykuły i przewodniki po sprawdzonych miejscach i rekomendowane przez nas wydarzenia i przedsięwzięcia.RADIO KULINARNE Wine Podcast - dla tych którzy kochają dobre wino, jedzenie i podróże.
Strona internetowa podcastu

Słuchaj RADIO KULINARNE Wine Podcast, Przed obrazem – muzeum w słuchawkach i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v8.0.7 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 12/7/2025 - 12:15:00 AM