W październiku na naszych talerzach pysznią się grzyby, groch jasiek, dynia, brukselka i jabłka, a dzięki zupom stawiamy czoła nadciągającym chłodom. Kati i Paulina rozmawiają o zadziwiających zamknięciach i intrygujących otwarciach kawiarni, restauracji i delikatesów, a także o hotelarskim odpowiedniku gwiazdek Michelin. Pojawiają się też pierwsze śmiałe typowania miejsc, które mogłyby otrzymać wyróżnienia Michelin w Krakowie w roku 2026.Tu nas znajdziesz:Kati: @krakowfood.katiPaulina: @zabawyjedzeniem
--------
51:55
--------
51:55
9. Śniadaniówki, zapiekanki i figa z makiem
Powrót do szkolnej rutyny to dla niektórych wyścig na kreatywne śniadaniówki, dla innych - okazja do wspomnień tego, co lądowało w szkolnych tornistrach, a czasem… w koszu na śmieci.Kati i Paulina opowiadają o wspólnej wyprawie do Warszawy na zjawiskowy ozór.Dowiecie się też, co obecnie można zjeść we wszystkich modnych restauracjach w Stolicy.W Krakowie zbliża się pierwsza edycja nowego festiwalu kulinarnego.Czym różnią się Mlaskoty od Art&Food Bazaru?Odpowiedź w tym podkaście.Na ulicach Krakowa nowe zapiekanki i kilka nowych adresów na wypieki z kruszonką.W tym odcinku czekają też na was jesienne polecajki książkowe.Tu nas znajdziesz:Kati: @krakowfood.katiPaulina: @zabawyjedzeniem
--------
54:13
--------
54:13
8. Wakacje, które minęły zbyt szybko...
Na sam koniec wakacji Kraków Food Podcast przybywa z selekcją aktualności i smaczków z krakowskiej gastronomii.W Krakowie otworzyły się dwa matcha bary, jest nowa kuchnia turecka i szwedzka.Rozmawiamy o fenomenie „Chińczyków” z roku 2000 i o serniku za dychę. Słuchajcie do końca, bo zapowiadamy nowe kulinarne wydarzenie w Krakowie!Tu nas znajdziesz:Kati: @krakowfood.katiPaulina: @zabawyjedzeniem
--------
49:15
--------
49:15
7. Lato w… Ogrodzie
Wakacje z fioletową buzią, czyli jagodzianki w szczycie sezonu!Lato to również festiwale i koncerty, a gdzie masa roztańczonych ludzi, tam i żywność festiwalowa i jej kontrowersyjne ceny. W Krakowie przebojów lata jest kilka i zaliczamy do nich z pewnością Ogród - nową przestrzeń pod chmurką w samym centrum, ale też Francę na Krupniczej, najbardziej wyczekaną restaurację w Krakowie od czasów otwarcia Bufetu. Jak zwykle w Krakowie - nie brakuje otwarć, ale są i głośne zamknięcia. O wszystkich opowiadamy dla słuchaczy Kraków Food Podcast. Tu nas znajdziesz:Kati: @krakowfood.katiPaulina: @zabawyjedzeniemwww.krakowfood.pl
--------
59:36
--------
59:36
6. Początek lata
Lato! Czas czereśni, truskawek, bobu i fasolki, ale też lodów - wspominamy miejsca utracone, ale i omawiamy nowe lodziarnie. Opadł już kurz po najważniejszej gastronomicznej gali, więc to czas na komentarz mniej oficjalny do rozdania wyróżnień Michelin. Na drzwiach restauracji nowe czerwone plakiety od Michelin, a w witrynach pierwsze jagodzianki. Dość nieoczekiwanie rozmawiamy o naszym stopniowym odejściu od napojów procentowych i wrażeniach z trunków 0%. Snujemy też marzenia o festiwalu kulinarnym, który powinien zaistnieć w naszym Krakowie.Tu nas znajdziesz:Kati: @krakowfood.katiPaulina: @zabawyjedzeniemwww.krakowfood.pl
Najlepsze restauracje, najpyszniejsze dania, najciekawsze gastro trendy!Podcast o kulinarnym życiu Krakowa prowadzony przez Kati Płachecką i Paulinę Nawrocką. Różni nas wiele, a łączy - miłość do Krakowa i jedzenia! Raz w miesiącu spotykamy się przy mikrofonach i rozmawiamy o tym co się w Krakowie je, gdzie i dlaczego. Trzymamy rękę na kulinarnym pulsie miasta!Tu nas znajdziesz: Kati: @krakow.food_kati Paulina:@zabawyjedzeniemwww.krakowfood.pl