Powered by RND

ZMACZNEGO

Małgorzata Zmaczyńska
ZMACZNEGO
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 102
  • Kawior w klasie ekonomicznej i McPlane z BigMackiem i nuggetsami na pokładzie. Historia jedzenia w samolotach
    Dlaczego kiedyś w samolocie serwowano STEKI krojone przy fotelu, a dziś dostajemy paczkę orzeszków? W nowym odcinku "Zmacznego" zapraszam Was w niezwykłą podróż przez historię jedzenia w przestworzach! Odkryjemy świat niewyobrażalnego luksusu, naukowych zagadek i... korporacyjnych oszczędności, które na zawsze zmieniły nasze podniebne doświadczenia.
    --------  
    30:02
  • OSTATNI POSIŁEK, czyli co jedli skazani przed egzekucją i dlaczego ten zwyczaj istnieje?
    Co na OSTATNI POSIŁEK zamówili najsłynniejsi seryjni mordercy, tacy jak Ted Bundy? Jaka jest historia tego rytuału i dlaczego w ogóle istnieje? W nowym odcinku podcastu "Zmacznego" zabieram Was w podróż do celi śmierci, by odkryć prawdę o ostatnim posiłku skazanych na karę śmierci.W tym odcinku opowiadam o:📜 Historii ostatniego posiłku: skąd wziął się ten zwyczaj?💸 Zasadach i budżetach: ile tak naprawdę skazaniec może wydać na swoje ostatnie zamówienie? (Będziecie zaskoczeni!)🥩 Incydencie w Teksasie: jak jeden więzień doprowadził do zmiany prawa.🕊️ Niezwykłych prośbach: od jednej oliwki z pestką, po... nietypową skargę.🧠 Co wybiera większość skazańców i co to o nich mówi?
    --------  
    18:46
  • WRACAM! Nowy sezon podcastu ZMACZNEGO, Patronite i wielkie zmiany
    WRACAM! I bez przeciągania od razu mam dla Was najważniejszą informację: nowy odcinek podcastu "Zmacznego" będzie pojawiał się CO TYDZIEŃ w sobotę! Po długiej przerwie, naładowana nową energią i pomysłami, otwieram nowy rozdział w historii tego projektu. Zaczynamy już 4 października od... przekonacie się sami ;-)A co Was czeka w nowym sezonie "Zmacznego"? Wracamy do tego, co kochacie najbardziej: fascynujących opowieści historycznych, w których jedzenie jest tylko pretekstem do odkrywania niesamowitych historii o kultowych markach, marketingu i kulturze, a także odświeżona formuła "ZMACZshotów".Ale to nie wszystko. To już nie jest tylko mój podcast. Marzy mi się stworzenie zaangażowanej społeczności, która będzie miała realny wpływ na jego rozwój – prawdziwej "rady nadzorczej" "Zmacznego"! Dlatego zapraszam Was do sprawdzenia mojego odświeżonego profilu na Patronite.Czeka tam na Was m.in.:✨ Dostęp do ekskluzywnych odcinków "Zmacznego Ekstra" z wątkami zza kulis.🗳️ Realny wpływ na tematy i rozwój podcastu (newsletter, magazyn, a może nawet film dokumentalny?).🤝 Możliwość spotkań online (Q&A na żywo), a w przyszłości nawet na żywo!Każde wsparcie to dla mnie sygnał, że warto to robić, i realna pomoc w tworzeniu jeszcze lepszych treści.❤️ Zostań moim Patronem/Patronką:https://patronite.pl/zmacznegoDziękuję, że jesteście. Zaczynamy nowy, pyszny rozdział ZMACZNEGO!
    --------  
    4:52
  • DYPLOMATYCZNE KOLACJE wysokiego ryzyka, salceson z owoców morza i dziwny przypadek hot dogów w Polsce. Aleksander Baron [94.]
    Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk! https://buycoffee.to/zmacznego https://patronite.pl/zmacznego IIle może wydarzyć się przez 5 lat! Och, naprawdę dużo! Patrząc z perspektywy globalnej - ostatnie lata sporo namieszały i świat wygląda zdecydowanie inaczej niż pół dekady temu. A jak w tym czasie zmienił się świat kulinariów? Między innymi o to zapytałam szefa kuchni Aleksandra Barona, z którym ostatni raz widziałam się na początku 2019, gdy nagraliśmy odcinek ZMACZNEGO o polskim street foodzie: https://open.spotify.com/episode/6r1kvoVD1aeeZH5FTN45Kw?si=a1b0958efb6143e4 Teraz spotkaliśmy się ponownie, aby zrobić updaty z życia. 00:00 DZIEŃ DOBRY, DZIEŃ DOBRY! 1:38 JAK PRZEZ OSTATNIE 5 LAT ZMIENIŁA SIĘ GASTRONOMIA W POLSCE? 5:00 CO DZIAŁO SIĘ W TYM CZASIE U ALEKSANDRA 11:34 PRZYGOTOWYWANIE NIEZWYKŁYCH KOLACJI W HONG KONGU, PALESTYNIE I ROSJI 24:53 KULINARNY KRAKÓW VS WARSZAWA 30:08 KONFRONTACJA Z ODPOWIEDZIAMI NA PYTANIA SPRZED 5 LAT 33:34 FENOMEN HOT DOGÓW W POLSCE 36:00 JAK ZMIENIŁA SIĘ POLSKA KUCHNIA I CZY JESZCZE CZYMŚ ZASKAKUJE? 49:53 ROZLICZENIE Z ASP 51:58 PODSUMOWANIE DO ZOBACZENIA NA: 🍟 Instagram.com/zmaczne.go 🍿 Tiktok.com/@zmacznego 🍱 Patronite.pl/zmacznego 🥦 [email protected]
    --------  
    53:40
  • ZE ZMYWAKA NA DWÓR ELŻBIETY II - polski kucharz, który tworzy kuchnię polską na nowo
    [REUPLOAD] Rozmowa po raz pierwszy została opublikowana 27.03.2019r. ▶️ posłuchaj też naszej najnowszej rozmowy - spotkanie po 5 latach: https://open.spotify.com/episode/5ARMU0dGQsZ8QpVMK1Q2Yr?si=eddb2fdd78b844c3 Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk! https://buycoffee.to/zmacznego https://patronite.pl/zmacznego Często, gdy słyszymy określenie "kuchnia polska", przed oczami pojawiają się nam pierogi, bigos oraz kotlety schabowe z ziemniakami i mizerią. Nic dziwnego, skoro właśnie te dania zwykłe pojawiają się na naszych stołach a także "tradycyjnych" i regionalnych restauracjach. Okazuje się jednak, że takie postrzeganie jest dość krzywdzące wobec bogactwa jakie niesie nasza  kuchnia narodowa. Tak naprawdę to, co dzisiaj uważamy za typowo "polskie jedzenie" jest zasługą okresu powojennego. Wiele z obecnych dań pojawiło się w czasie PRL-u, kiedy jedyną pewną rzeczą w sklepach był niedobór wszystkiego. Na szczęście są osoby, które próbują przywrócić jej dawną świetność i przypominają o jej bogactwie. Wśród nich jest Aleksander Baron, Szef Kuchni w restauracji ZONI (Centrum Praskie Koneser na warszawskiej Pradze). W dzisiejszym odcinku podcastu ZMACZNEGO opowiedział mi, nie tylko jak wiele łączy sztukę z jedzenie, ale również za co kocha polską kuchnię.  Dowiesz się m.in.: - Od pracy na zmywaku do szefa kuchni - Aleksander Baron o swojej ścieżce zawodowej - Czy kucharz jest artystą a jedzenie dziełem sztuki? - Jak powstają dania najlepszych kucharzy świata? - Tradycyjna polska kuchnia - co to właściwie oznacza? - Kuchnia polska kiedyś i dziś - Co jedli nasi przodkowie? - Czym jest fine dining? - Dlaczego kochamy kuchnię azjatycką? - Polska kuchnia pobija świat? Czy to w ogóle możliwe? - Czy pierogi to polski street food?
    --------  
    58:51

Więcej Sztuka podcastów

O ZMACZNEGO

Najciekawsze historie opowiada się przy stole. ZMACZNEGO to podcast kulinarny, w którym usłyszysz NIEZNANE historie o bardzo ZNANYCH produktach oraz potrawach. Nazywam się Małgosia Zmaczyńska i zabiorę Cię w niezwykłą podróż kulinarną. https://www.instagram.com/zmaczne.go/ https://www.youtube.com/zmacznego
Strona internetowa podcastu

Słuchaj ZMACZNEGO, Pierwsza Młodość i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności

ZMACZNEGO: Podcasty w grupie

Media spoecznościowe
v7.23.9 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 10/19/2025 - 6:16:13 AM