Czy każdy produkt z przekreślonym kłosem jest naprawdę bezglutenowy? – Odcinek 4 podcastu Bezglutenowej Mamy
Ten odcinek to obowiązkowa pozycja dla producentów żywności bezglutenowej i konsumentów, którzy chcą kupować świadomie.Czy każdy produkt z przekreślonym kłosem jest w pełni bezpieczny dla osób z celiakią? Czy można ufać etykietom małych producentów, którzy w jednej kuchni robią chrupki kukurydziane i paluszki orkiszowe? I czy symbol przekreślonego kłosa to znak wolny, czy może jednak… zastrzeżony?O tym wszystkim rozmawiam z mec. Joanną Trudnowską, adwokatką i mediatorką przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Poznaniu.Wyjaśniamy, jak zgodnie z prawem oznaczać produkty „bez glutenu”, jak wygląda odpowiedzialność producentów i jakie prawa mają konsumenci, gdy podejrzewają, że produkt nie spełnia normy poniżej 20 ppm.Jak zawsze – w podcaście omawiam też kolejnych 6 produktów przebadanych w laboratorium w ramach projektu realizowanego z UOKiK i laboratorium Nuscana:żurek gryczany razowy z łuską Kowalewski BIOguma rozpuszczalna Mamba Duomakaron kukurydziany Avellinipieczywo chrupkie Chaberczekolada Bartfanczeskie danie gotowe Expres Menu bez lepkuCzy wszystkie okazały się naprawdę bezglutenowe? Posłuchaj i przekonaj się.📲 Więcej o wynikach badań i bezpiecznych zakupach znajdziesz tu:👉 Zakupy bezglutenowe – sprawdzone produkty🎧 Posłuchaj czwartego odcinka serii o bezpieczeństwie żywności bezglutenowej i dowiedz się, komu ufać, jak czytać etykiety i co naprawdę oznacza przekreślony kłos.
--------
24:08
--------
24:08
Jak dobrze zacząć dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa potrafi na początku przerażać. Co właściwie jeść? Gdzie szukać glutenu? Jak znaleźć bezpieczne produkty i nie zwariować przy pierwszych zakupach – zwłaszcza teraz, gdy zbliżają się święta i trzeba kupić mąkę na pierogi, przyprawę do pierniczków czy słodki prezent dla osoby z celiakią?W tym odcinku Bezglutenowa Mama rozmawia z dr n. med. Martyną Marciniak z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i dietetyczką pracującą na co dzień z pacjentami z celiakią. Wspólnie ruszyłyśmy na zakupy, by pokazać krok po kroku, jak dobrze zacząć dietę bezglutenową:* jak rozpoznawać gluten na etykietach,* czym zastąpić ulubione pieczywo i makarony,* które przyprawy i produkty są naprawdę bezpieczne,* i jak nie dać się naciągnąć na pseudo „bezglutenowe” hity.Na koniec poznacie wyniki badań laboratoryjnych produktów oznaczonych przekreślonym kłosem – sprawdziłam je pod kątem zawartości glutenu, byście mogli kupować świadomie.Więcej praktycznych wskazówek znajdziecie na moim blogu:👉 Co jeść na diecie bezglutenowej?https://bezglutenowamama.pl/co-jesc-na-diecie-bezglutenowej👉 Niezbędnik w bezglutenowej szafce💛 Obserwuj mnie też tutaj:FB – Facebook/Bezglutenowa MamaIG – @bezglutenowamamaTen odcinek pomoże Ci zrobić pierwszy krok w diecie bezglutenowej – spokojnie, bez paniki i z głową.
--------
37:21
--------
37:21
Celiakia - objawy, powikłania, leczenie
Dlaczego diagnoza celiakii bywa tak trudna i długotrwała? Posłuchaj o maskach choroby, powikłaniach i badaniach, które pomogą ją kontrolować.W tym odcinku rozmawiamy o medycznej stronie celiakii, o jej leczeniu i monitorowaniu. Moją gościnią jest prof. dr hab. n. med. Iwona Krela-Kaźmierczak z Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W odcinku usłyszysz: czym jest celiakia i jakie spustoszenie wywołuje w organizmie, dlaczego diagnoza bywa opóźniona nawet o 10–30 lat od pojawienia się pierwszych objawów, jakie są powikłania nieleczonej choroby (anemia, niepłodność, choroby wątroby), czy celiakię można wyleczyć i jak wygląda jej monitorowanie, jakie badania należy wykonywać co roku, czy potrzebna jest kontrolna gastroskopia i biopsja jelita cienkiego, wyniki badań 6 produktów sprawdzonych pod kątem zawartości glutenu – czy tym razem laboratorium wykryło coś w produktach z przekreślonym kłosem?👉 Wszystkie informacje o celiakii i diecie bezglutenowej znajdziesz również na blogu: https://bezglutenowamama.pl oraz w moim poradniku i książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy": https://sklep.bezglutenowamama.pl/
--------
39:13
--------
39:13
Celiakia ukryta w kręgosłupie?
Pan Jan odkrył celiakię dopiero przed emeryturą – po latach bólu i bezsenności odzyskał zdrowie dzięki diecie bezglutenowej. Inspirująca rozmowa o diagnozie, sile i nowym początku............................Pan Jan przez lata zmagał się z bólem pleców, bezsennością i ciągłym zmęczeniem. Badania wskazywały, że wszystko jest w porządku. Dopiero dzięki czujności prof. Iwony Kreli-Kaźmierczak odkryto, że to… celiakia.Po dwóch tygodniach diety bezglutenowej jego życie całkowicie się zmieniło. Dziś, mając prawie 80 lat, podróżuje, gotuje i mówi z uśmiechem: „Z dietą bezglutenową można żyć dobrze i pełnią życia.”Posłuchaj tej rozmowy, jeśli chcesz zrozumieć, jak różne mogą być objawy celiakii i jak wiele daje właściwa diagnoza.To historia pełna nadziei, determinacji i dowód na to, że na zdrowie nigdy nie jest za późno.💛 Jeśli chcesz więcej rozmów o celiakii, diecie bezglutenowej i życiu bez glutenu – zaobserwuj Podcast Bezglutenowej Mamy i zajrzyj na bezglutenowamama.pl.
🍕 Jestem Marta, Bezglutenowa Mama,
celiakię mam już 46 lat.
👩🏻🍳Pokażę Ci, jak żyć smacznie, zdrowo i radośnie – bez glutenu.
👩⚕️Znajdziesz tu rozmowy z lekarzami, ekspertami, pacjentami, rodzicami.
🥗 Celiakię ma też mój tata i moja córka.
🤸🏾 Organizuję od 2016 r. jedyne w Polsce 100% bezglutenowe kolonie i obozy w kraju i we Włoszech.