Ile razy ci się to zdarzyło - danie ugotowane, niby ok, ale jednak czegoś brakuje. Czego? Zamiast wysyłać znajomym foodiesom kuchenne S.O.S., wystarczy dodać sos. I to właśnie o sosach - w książkach kulinarnych i nie tylko - rozmawiamy w tym odcinku podcastu CZYTAM PRZY JEDZENIU. „Najostrzejszy sos? Ego szefa kuchni” - powiedział Marco Pierre White, który zapewne zarówno o ego kucharzy, jak o sosach wie wszystko. Cytujemy Jacka Dehnela o sosie Cumberland, Kendricka Lamara o musztardzie Grey Poupon, przeprowadzamy na sobie test FUCK / MARRY / KILL z ketchupem, majonezem i musztardą. Wynik? By się dowiedzieć, trzeba posłuchać.
--------
55:07
#10 Czytam przy jedzeniu – Erotico (tico tico)
W naszym jubileuszowym odcinku rozmawiamy o kuchni
erotycznej. Afrodyzjaki, magiczne zaklęcia, symbole seksu – to wszystko znalazło się w rozmowie.
Jaką roślinę nazywano "nasięźrzałem"? Jak uwodzić przez smarowanie się miodem i pszenicą? Po ilu kielichach wina panna staje się odważna? Czy gotujący mężczyźni są sexy? Jak uwodzi w kuchni Nigella? Poznaj wspaniałe przepisy m.in. na tajemniczą „Niagarę wigoru”czy „Miłosną
euforię” i ułóż z nami menu kolacji, która na długo zapadnie ukochanej osobie w pamięci.
--------
53:54
#9 Czytam przy jedzeniu - ucztowanie
Czas na uczty, bankiety, przyjęcia. Jak Chrobry podjął cesarza Ottona III? Co ma bies do biesiady? Jaką słyną książkę kucharską zacytował Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” i jakimi frykasami raczyli się goście w Soplicowie? O tym wszystkim (i nie tylko) mówimy w tym odcinku - poświęconym historii świętowania przy stole. Wśród książek kulinarnych o biesiadowaniu pojawiają się w tym odcinku takie lektury jak "Feast: A History of Grand Eating" Roya Stronga, "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego" (wyd. Muzeum Pałacu w Wilanowie) czy "Kodeks smakosza" (wyd. słowo/obraz terytoria). Smacznego!
--------
44:38
#8 Czytam przy jedzeniu - prawdziwa kuchnia krytyk się nie boi
Krytyka kulinarna - po co to komu? Już my wiemy, po co. I oczywiście powiemy. W tym odcinku mowa o kulinarnych recenzentach, smakoszach - gawędziarzach i ogólnie osobach, które tak piszą o jedzeniu, że człowiek zawyje z zachwytu nawet, gdy nie jest specjalnie głodny. Czyje zdjęcie zobaczymy,
gdy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „krytyk kulinarny”? Kogo Gordon Ramsay wyrzucił ze swojej restauracji za niepochlebną recenzję? Czy dzisiejszymi Savarinami są osoby tik-tokerskie, instagramerskie i blogerskie? Jaki warszawski drink poleca Dorota Masłowska? Sprawdzamy też, jak zostać inspektorkami Gault & Millau. Nic tylko słuchać i krytykować.
--------
58:44
#7 Czytam przy jedzeniu - How bizarre
Ten odcinek poświęcony jest książkom kulinarnym, które z różnych powodów nas ostatnio zaciekawiły albo wprawiły w osłupienie. Opowiadamy o pozycjach, które miały edukować, rozbawić i/lub szokować. A w nich dania z kuchenki mikrofalowej, kuchnia według grup krwi, 140-znakowe przepisy z Twittera, religijne receptury i ostatnie posiłki seryjnych morderców. Oraz Bowla, Karaiby i żar(t) tropików.
Zapraszamy do słuchania o niegdysiejszych kuchennych nowinkach i książkach - clickbaitach!
CZYTAM PRZY JEDZENIU to rozmowy nad kulinarnymi lekturami Pauliny Gorzkowskiej i Marty Sikorskiej – przyjaciółek i sąsiadek, wymieniających się przepisami, książkami czy też ulubionymi potrawami. Ulotna rozmowa o przepisach wreszcie się zmaterializowała w postaci podcastu, a czytanie oraz kulinaria to tematy, o których dziewczyny chcą gadać także ze słuchaczkami i słuchaczami. „Tym razem kontynuujemy kiedyś zaczętą rozmowę o jedzeniu w popkulturze na antenie JEMRADIO Pawła Lorocha w audycji KINOKALORIE” – podkreślają nasze wyjadaczki. „Zapraszamy do stołu oraz naszych półek z książkami"