Powered by RND
PodcastySztukaBękarty Gastro

Bękarty Gastro

Bękarty Gastro
Bękarty Gastro
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 17
  • 17. Cała wiedza o stekach wołowych - rib eye, rostbef, teres major.
    Oto kolejny odcinek podcastu Bękarty Gastro - tym razem pogadałem sam, bez Juliana Karewicza o temacie którego wielu restauratorów z Polsce się wciąż boi - steki z wołowiny. Jest to odcinek skierowany bardziej do profesjonalistów - właścicieli restauracji, steakhousów, też do kucharzy, ale myślę sobie, że również amatorzy mogą z ciekawością posłuchać jak i dlaczego temat stekowy wciąż kuleje w polskiej gastronomii? Spróbowałem odpowiedzieć na następujące pytania:dlaczego steki w restauracji są kiepskiej jakości? Skąd wziąć steki dobrej jakości? Jak je rozpoznać?ceny steków. Ile powinny kosztować dobre steki w zakupie i jaką powinny mieć cenę w karcie restauracji?metody przygotowania steków. Jakie są najlepsze, najbardziej wydajne i przewidywalne metody na przygotowanie steków w restauracji? Dlaczego kucharzom nie wychodzi? jakie błędy popełniają kucharze w przygotowaniu wołowiny? Jakie absurdy widziałem w polskich restauracjach, ale też tych gwiazdkowych?Dlaczego grillowanie steków tak długo trwa? Co można zrobić, żeby to przyspieszyć?Jakie kawałki proponuję wrzucać do karty, żeby mięso było pyszne, łatwe w przygotowaniu, a żeby cena nie zabijała? Jak w restauracyjnym menu sprawdzą się następujące steki: rib eye, antrykot, tomahawk, rostbef, polędwica, hanger, skirt
    --------  
    40:42
  • 16. Influenserzy jedzeniowi - zło tego świata, czy dzięki nim wiemy co jest dobre?
    Dziś kolejny odcinek Bękartów Gastro w którym postanowiliśmy się rozprawić w influencerką jedzeniową. Czy vlogerzy, blogerzy, internetowi influenserzy to samo zło? Jaki wpływ na gastronomię mają social media? Dlaczego artykuł jednego człowieka potrafi ustawić na lata, albo zrujnować restaurację?Kacper Salzman i Julian Karewicz roztrząsają kolejny "problem pierwszego świata"
    --------  
    30:48
  • 15. Praca marzeń czy drogie hobby? Czym się zajmuje grillmaster?
    Przed Wami kolejny odcinek podcastu Bękarty Gastro - tym razem opowiemy o swojej offlineowej pracy, czyli o grillowaniu. Czym się zajmuje grillmaster? Co trzeba potrafić, żeby się tym zajmować zawodowo? Czy grillmaster to kucharz? Czy grillowanie zawodowo to po prostu smażenie kiełbasy? Pokazy, cateringi, warsztaty - tym się zajmujemy na codzień. Jak organizować grillowe eventy, jak prowadzić pokazy, jak komunikować się z ludźmi, jak prowadzić prezentacje, ale też jaki stosować biohacking w pracy wymagającej dużo energii i niewyspania. Dobry sen, brak używek i inne sposoby na przeżycie kolejnego sezonu grillowego.Grill Bastards:www.grillbastards.pl  / grillbastards​    / grill_bastards  Grill Bastards to firma założona przez Kacpra Salzmana, zrzeszająca pasjonatów bbq i grillowania - chefów z różnych krajów świata. Podstawową działalnością firmy są eventy bbq i cateringi grillowe, ale firma zajmuje się również produkcją najlepszej focacci w Polsce - pieczonej na grillach, dodatkowo Grill Bastards to spot na warszawskim Nocnym Markecie oferujący kanapki z mięsem bbq na focacci. Kacper Salzman ma swój program w tv - Prosto z Grilla i współpracuje z producentami sprzętu grillowego - Napoleon, Weber, Broil King, Kamado Joe i innymi, ale również z producentami wołowiny - US Beef.
    --------  
    36:04
  • 14. Co to jest BBQ?
    W kolejnym odcinku Bękartów Gastro Julian Karewicz i Kacper Salzman odpowiadają na pytanie - co to jest bbq? Opowiedzą przede wszystkim o metodzie - na czym polega amerykańskie bbq, w jakich temperaturach się je robi, na jakich sprzętach - wędzarnie, smokery, grille węglowe, gazowe i inne wynalazki, jak wędzić mięso - jaki dym jest dobry, ile czasu trzeba mięso piec, ale też o przyprawach i sosach do bbq. Pogadamy też trochę o historii bbq - skąd się wzięła barbacoa meksykańska. Ale też poopowiadamy o zawodach bbq - kcbs i inne konkursy bbq z całego świata. Amerykańskie bbq - na czym to w ogóle polega? Opowiemy też o klasykach bbq z USA robionych metodą low and slow (low&slow) czyli mostek - brisket, żebra wołowe, żeberka wieprzowe , pulled pork - szarpana wieprzowina i inne. Jeżeli lubicie nas słuchać to wspierajcie nas na Patronite! Będziemy produkować bardziej pro odcinki! https://patronite.pl/bekartygastro Grill Bastards: www.grillbastards.pl https://www.facebook.com/grillbastards​ https://www.instagram.com/grill_bastards
    --------  
    58:41
  • 13. Kiełbasa - dobro narodowe, czy obciach?
    W tym odcinku bękartów gastro wzięliśmy na warsztat kiełbasę. Dlaczego kiełbasa stała się obciachem? Jaki jest problem z jakością kiełbasy? Jak dobrze przygotować kiełbasę, podzielimy się naszymi przepis na kiełbasę, ale też pogadamy trochę o różnych kiełbasach świata - amerykańska kiełbasa bbq, moronga, chorizo, salsicia i wiele innych. Podzielimy się też naszymi typami na najlepszą rzemieślniczą kiełbasę. Kiełbasa to kultowe danie z grilla Polaków - kiełbasa z ogniska to nostalgiczne wspomnienie każdego z nas, kiełba z grilla to nieodłączny rarytas każdej imprezy grillowej od początku grillowania w Polsce, a jedyny polski street food jaki można znaleźć na świecie to polska kiełbasa - polish sausage. Gdzie się podziała dobra kiełbasa? Czy żeby zjeść dobrą giętą, to trzeba robić własną kiełbasę? Rozwikłamy też odwieczny spór grillowiczów - nacinać czy nie nacinać? Julian Karewicz i Kacper Salzman biorą się za kiełbasę. Grill Bastards: www.grillbastards.pl   / grillbastards​    / grill_bastards   Grill Bastards to firma założona przez Kacpra Salzmana, zrzeszająca pasjonatów bbq i grillowania - chefów z różnych krajów świata. Podstawową działalnością firmy są eventy bbq i cateringi grillowe, ale firma zajmuje się również produkcją najlepszej focacci w Polsce - pieczonej na grillach, dodatkowo Grill Bastards to spot na warszawskim Nocnym Markecie oferujący kanapki z mięsem bbq na focacci. Kacper Salzman ma swój program w tv - Prosto z Grilla i współpracuje z producentami sprzętu grillowego - Napoleon, Weber, Broil King, Kamado Joe i innymi, ale również z producentami wołowiny - US Beef. Na tym kanale poruszamy następujące tematy: grill gazowy, jak grillować ziemniaki z grilla karkówka z grilla solanka do mięsa żeberka z grilla jak rozpalić grill grill węglowy burger stek z grilla jak grillować karkówkę przepis na karkówkę boczek z grilla, ale również podróże - Kacper Salzman zwiedza świat, szukając prawdziwego jedzenia zrobionego na ogniu - Meksyk, Japonia, Wietnam - sprawdź vloga jedzeniowo-podróżniczego "szukając ognia"
    --------  
    29:08

Więcej Sztuka podcastów

O Bękarty Gastro

Kacper Salzman (Grill Bastards) i Julian Karewicz (This is Smoke) to dwaj kucharze z wieloletnim doświadczeniem w gastronomii - zaczynali ponad 20 lat temu jako kelnerzy, obaj byli barmanami, a dziś prowadzą liczne działalności w gastronomii. Znają tę branżę od podszewki, ale właśnie dlatego żaden z nich nie pracuje już w restauracji. Obaj funkcjonują jako specjaliści od pokazów kulinarnych, ekspertów od grillowania i organizatorów prywatnych cateringów. Mają bogate doświadczenie, dużą wiedzę na temat jedzenia i baaaaardzo dużo zabawnych anegdot prosto z gastro. Zapraszamy!
Strona internetowa podcastu

Słuchaj Bękarty Gastro, Didaskalia Joanny Bagrij i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.23.9 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 9/16/2025 - 3:42:29 PM