Informacja o ochronie danych zgodnie z § 13 niemieckiej ustawy o telemediach (TMG)

Niniejsza informacja o ochronie danych przedstawia zgodnie z § 13 niemieckiej ustawy o telemediach (TMG) sposób, zakres i cel zbierania i wykorzystywania danych osobowych użytkownika podczas jego korzystania ze strony internetowej www.radio.pl i oferowanych na niej usług.

Organ odpowiedzialny

Organem odpowiedzialnym w świetle przepisów o ochronie danych jest radio.de GmbH, Mühlenkamp 59, 22303 Hamburg, Niemcy.

Dane osobowe

Dane osobowe to pojedyncze informacje osobiste lub rzeczowe zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej, takie jak imię i nazwisko, adres zamieszkania, adres korespondencyjny, adres e-mail, numer telefonu i adres IP.

Serwis audio

Podczas każdorazowego korzystania z naszego serwisu audio automatycznie zbieramy i zapisujemy w naszych plikach rejestru na serwerze informacje przekazywane nam przez przeglądarkę użytkownika. Informacje te obejmują typ przeglądarki, adres IP, bieżące wyszukiwanie stacji, a także datę i godzinę każdej czynności. Dane te zapisujemy wyłącznie do celów statystycznych i do analizowania zachowań związanych z korzystaniem ze strony, aby móc ulepszać oferowane usługi oraz opracowywać nowe. Nie wykorzystujemy tych informacji do tworzenia osobistych profili.

Logowanie / rejestracja

Aby móc korzystać z niektórych dodatkowych usług  (np. zapamiętywania ulubionych stacji), należy się zarejestrować w naszym serwisie. W ramach rejestracji zbieramy od użytkownika następujące dane: wybraną nazwę użytkownika, adres e-mail i ustalone przez użytkownika hasło.

Oferujemy także alternatywną możliwość zarejestrowania się za pomocą danych przypisanych do konta w serwisach Facebook lub Google dzięki funkcji „ZALOGUJ SIĘ PRZEZ FACEBOOK” lub „ZALOGUJ SIĘ PRZEZ GOOGLE+”. Skorzystanie z tych funkcji oznacza zgodę na nasz dostęp do danych użytkownika przypisanych do konta w wymienionych serwisach, tj. danych, które są widoczne w sieci społecznościowej, oraz adresu e-mail i innych informacji koniecznych do przeprowadzenia rejestracji, a także na ich pobranie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych.

Mój profil

Zarejestrowani użytkownicy mają możliwość uzupełnienia profilu o dodatkowe informacje. Ponadto umożliwiamy sporządzenie listy ulubionych stacji i utworów, które można otworzyć na stronie profilu. Daje to użytkownikom szybki dostęp do preferowanej muzyki. Dodatkowo na podstawie listy ulubionych stacji proponujemy inne podobne stacje. W każdej chwili można zmienić lub usunąć z profilu wcześniej wprowadzone dane osobowe i listy ulubionych stacji oraz utworów. Można także całkowicie usunąć konto. Dane osobowe zostaną wtedy automatycznie skasowane.

Biuletyn

Po uzyskaniu od użytkownika poniższej zgody korzystamy z jego adresu e-mail do wysyłki naszego biuletynu: „Chcę otrzymywać biuletyn radio.pl”. W każdej chwili można zrezygnować z biuletynu za pomocą przeznaczonego do tego linku umieszczonego w każdym wydaniu biuletynu. W biuletynie użytkownicy regularnie otrzymują aktualne, ciekawe informacje na temat radia.

Funkcja pomocy

Jeśli podczas korzystania z naszych usług użytkownik potrzebuje pomocy, może przy użyciu przycisku „Support” wysłać bezpośrednio do nas zapytanie. Aby na nie odpowiedzieć, potrzebujemy od użytkownika jego adresu e-mail. Adres podany w ramach składania zapytania wykorzystamy wyłącznie do udzielenia odpowiedzi.

Umowa

Dane osobowe podane w umowie “Linking Agreement” wykorzystamy wyłącznie do celów związanych z jej realizacją.

Pobieranie aplikacji radio.pl

Ponadto na różnych podstronach radio.pl poświęconych tematowi aplikacji oferujemy po podaniu adresu e-mail możliwość otrzymywania wiadomości z bezpośrednimi linkami do pobrania naszych aplikacji w sklepie online. Służy to jedynie ułatwieniu użytkownikom dostępu do naszych aplikacji. Wiadomości te użytkownicy będą otrzymywać wyłącznie po udzieleniu nam następującej zgody: „Chcę otrzymywać wiadomości e-mail z linkami do pobrania aplikacji radio.pl”.

Social Plugins

Facebook

Nasza strona internetowa korzysta z tzw. wtyczek („plugins”) serwisu społecznościowego Facebook, prowadzonego przez firmę Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA („Facebook”). Wtyczki są oznaczone logiem serwisu Facebook. Listę wtyczek serwisu Facebook i ich oznaczenia przedstawiono tutaj: https://developers.facebook.com/docs/plugins.

Po otwarciu jednej z naszych stron zawierających taką wtyczkę przeglądarka tworzy bezpośrednie połączenie z serwerami firmy Facebook. Zawartość wtyczki jest przekazywana z serwisu Facebook bezpośrednio do przeglądarki i włączana do strony. W ten sposób Facebook otrzymuje informację, że w danej przeglądarce uruchomiono odpowiednią stronę naszego serwisu, nawet jeśli użytkownik nie posiada konta w serwisie Facebook lub nie jest do niego w danej chwili zalogowany. Ta informacja (wraz z adresem IP) jest przekazywana przez przeglądarkę bezpośrednio na serwer firmy Facebook w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywana.

Jeśli użytkownik jest zalogowany w serwisie Facebook, Facebook może bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej stronie do profilu użytkownika. W chwili interakcji użytkownika z wtyczką, np. poprzez kliknięcie przycisku „Lubię” lub dodania komentarza, informacja ta jest również przekazywana bezpośrednio na serwer firmy Facebook i tam zapisywana. Poza tym informacje są publikowane w profilu użytkownika w serwisie Facebook i wyświetlane jego znajomym.

Informacje o celu i zakresie zbierania danych, ich dalszego przetwarzania oraz wykorzystywania przez firmę Facebook, a także o związanych z tym prawach użytkownika i możliwości zmiany ustawień w celu ochrony prywatności znajdują się w części poświęconej ochronie danych w serwisie Facebook: http://www.facebook.com/policy.php.

Jeśli użytkownik nie chce, aby firma Facebook przypisywała dane zgromadzone za pośrednictwem naszej strony do jego profilu w serwisie Facebook, musi się przed wizytą na naszej stronie z niego wylogować. Można także całkowicie zablokować wtyczki serwisu Facebook za pomocą dodatków do przeglądarki, takich jak „Facebook Blocker” (http://webgraph.com/resources/facebookblocker/).

Twitter

Nasza strona internetowa korzysta z tzw. wtyczek („plugins”) mikroblogu Twitter, prowadzonego przez firmę Twitter Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA („Twitter”). Wtyczki są oznaczone logiem serwisu Twitter, np. w kształcie niebieskiego ptaszka. Listę wtyczek serwisu Twitter i ich oznaczenia przedstawiono tutaj: https://twitter.com/about/resources/buttons.

Po otwarciu jednej z naszych stron zawierających taką wtyczkę przeglądarka tworzy bezpośrednie połączenie z serwerami firmy Twitter. Zawartość wtyczki jest przekazywana z serwisu Twitter bezpośrednio do przeglądarki i włączana do strony. W ten sposób Twitter otrzymuje informację, że w danej przeglądarce uruchomiono odpowiednią stronę naszego serwisu, nawet jeśli użytkownik nie posiada konta w serwisie Twitter lub nie jest do niego w danej chwili zalogowany. Ta informacja (wraz z adresem IP) jest przekazywana przez przeglądarkę bezpośrednio na serwer firmy Twitter w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywana.

Jeśli użytkownik jest zalogowany w serwisie Twitter, Twitter może bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej stronie do profilu użytkownika. W chwili interakcji użytkownika z wtyczką, np. poprzez kliknięcie przycisku „Tweetuj”, odpowiednia informacja jest również przekazywana bezpośrednio na serwer firmy Twitter i tam zapisywana. Poza tym informacje są publikowane w profilu użytkownika w serwisie Twitter i wyświetlane innym użytkownikom dodanym do kontaktów.

Informacje o celu i zakresie zbierania danych, ich dalszego przetwarzania oraz wykorzystywania przez firmę Twitter, a także o związanych z tym prawach użytkownika i możliwości zmiany ustawień w celu ochrony prywatności znajdują się w części poświęconej ochronie danych w serwisie Twitter: https://twitter.com/privacy.

Jeśli użytkownik nie chce, aby firma Twitter przypisywała dane zgromadzone za pośrednictwem naszej strony do jego profilu w serwisie Twitter, musi się przed wizytą na naszej stronie z niego wylogować. Można także całkowicie zablokować wtyczki serwisu Twitter za pomocą dodatków do przeglądarki, takich jak blokada skryptów „NoScript” (http://noscript.net/).

Google+

Nasza strona internetowa korzysta z tzw. wtyczek („plugins”) serwisu społecznościowego Google+, prowadzonego przez firmę Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google”). Wtyczki te można rozpoznać po przyciskach ze znakiem „+1” na białym lub kolorowym tle. Listę wtyczek serwisu Google i ich oznaczenia przedstawiono tutaj: https://developers.google.com/+/plugins.

Po otwarciu jednej z naszych stron zawierających taką wtyczkę przeglądarka tworzy bezpośrednie połączenie z serwerami firmy Google. Zawartość wtyczki jest przekazywana z serwisu Google bezpośrednio do przeglądarki i włączana do strony. W ten sposób Google otrzymuje informację, że w danej przeglądarce uruchomiono odpowiednią stronę naszego serwisu, nawet jeśli użytkownik nie posiada konta w serwisie Google+ lub nie jest do niego w danej chwili zalogowany. Ta informacja (wraz z adresem IP) jest przekazywana przez przeglądarkę bezpośrednio na serwer firmy Google w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywana.

Jeśli użytkownik jest zalogowany w serwisie Google+, Google+ może bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej stronie do profilu użytkownika. W chwili interakcji użytkownika z wtyczką, np. poprzez kliknięcie przycisku „+1”, odpowiednia informacja jest również przekazywana bezpośrednio na serwer firmy Google i tam zapisywana. Poza tym informacje są publikowane w profilu użytkownika w serwisie Google+ i wyświetlane innym użytkownikom dodanym do kontaktów.

Informacje o celu i zakresie zbierania danych, ich dalszego przetwarzania oraz wykorzystywania przez firmę Google, a także o związanych z tym prawach użytkownika i możliwości zmiany ustawień w celu ochrony prywatności znajdują się w części poświęconej ochronie danych w serwisie Google: http://www.google.com/intl/de/+/policy/+1button.html.

Jeśli użytkownik nie chce, aby firma Google przypisywała dane zgromadzone za pośrednictwem naszej strony do jego profilu w serwisie Google, musi się przed wizytą na naszej stronie z niego wylogować. Można także całkowicie zablokować wtyczki serwisu Google za pomocą dodatków do przeglądarki, takich jak blokada skryptów „NoScript” (http://noscript.net/).

Pliki cookies

W związku z niektórymi aspektami naszej oferty zbieramy określone informacje w formie tzw. plików cookies. Są to małe pliki tekstowe zapisywane na komputerze użytkownika. Stosowanie plików cookies można w prosty sposób zablokować przez usunięcie zgody w ustawieniach przeglądarki. Po zaakceptowaniu przez użytkownika plików cookies zapisujemy dane na jego dysku i korzystamy z nich podczas jego późniejszych odwiedzin na naszej stronie przy użyciu tego samego komputera i tej samej przeglądarki. Usprawnia to korzystanie z naszych usług, a nam umożliwia lepsze poznanie zachowań użytkowników oraz zaoferowanie im odpowiednich treści i dopasowanych usług do jego preferencji.

Google Analytics

Ta strona korzysta z Google Analytics, internetowej usługi analizy świadczonej przez Google Inc. („Google”). Google Analytics korzysta z tzw. plików cookies, czyli plików tekstowych zapisywanych na komputerze użytkownika i umożliwiających analizę sposobów korzystania ze strony internetowej. Informacje wytworzone w formie plików cookies na temat sposobu korzystania z tej strony są z reguły przesyłane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywane. W przypadku aktywowania funkcji anonimizacji adresu IP na tej stronie jest on w państwach członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach należących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego skracany przed jego przekazaniem. Tylko w wyjątkowych przypadkach na serwer Google w Stanach Zjednoczonych przesyłany jest pełny adres IP i tam skracany. Firma Google będzie na nasze zlecenie wykorzystywać te informacje, aby określić sposób korzystania z naszej strony, sporządzić raporty na temat czynności wykonanych na stronie oraz dostarczyć nam nowe usługi związane z użytkowaniem strony internetowej i Internetu. Adres IP przekazany przez przeglądarkę w ramach usługi Google Analytics nie jest zestawiany przez firmę Google z innymi danymi.

Zapisywanie plików cookies można zablokować w ustawieniach przeglądarki; informujemy jednak, że w takim przypadku nie wszystkie funkcje tej strony internetowej będą dostępne. Ponadto można zablokować przesyłanie danych zapisywanych w plikach cookies dotyczących korzystania ze strony internetowej (w tym adresu IP) do firmy Google oraz przetwarzanie ich przez nią. W tym celu należy pobrać i zainstalować wtyczkę do przeglądarki dostępną pod poniższym adresem: tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Google Adsense

Jeżeli Google Adsense, usługa reklamowa firmy Google Inc., USA („Google”), włączy na tej stronie internetowej opcję reklam (reklam tekstowych, banerów itp.), przeglądarka będzie zapisywać ewentualne pliki cookies przesyłane przez Google Inc. lub osoby trzecie. Informacje przechowywane w plikach cookies mogą być zapisywane, gromadzone i analizowane przez firmę Google Inc. lub osoby trzecie. Ponadto Google Adsense wykorzystuje do zbierania informacji tzw. obiekty Web Beacons (małe, niewidoczne grafiki), za pomocą których można rejestrować, gromadzić i analizować proste czynności, takie jak poruszanie się gości na stronie internetowej. Informacje zapisane w formie plików cookies i/lub Web Beacons na temat sposobu korzystania z tej strony internetowej są z reguły przesyłane na serwer firmy Google w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywane. Google wykorzystuje w ten sposób uzyskane informacje do analizowania zachowań użytkowników pod kątem reklam Adsense. W razie potrzeby firma Google przekaże te informacje osobom trzecim, o ile przepisy na to zezwolą lub o ile osoby trzecie będą zajmować się przetwarzaniem takich danych dla firmy Google. Adres IP użytkownika nie jest zestawiany z żadnymi innymi danymi przechowywanymi przez firmę Google. Zapisywanie plików cookies na dysku i wyświetlanie obiektów Web Beacons można zablokować. W tym celu należy w ustawieniach przeglądarki zaznaczyć opcję „Nie zezwalaj na pliki cookies” (w przeglądarce Internet Explorer w menu Narzędzia / Opcje internetowe / Prywatność / obszar Ustawienia, w przeglądarce Firefox w menu Narzędzia / Ustawienia / Prywatność / Ciasteczka).

Przekazywanie danych osobom trzecim

Dane osobowe są przekazywane osobom trzecim tylko w przypadku nakazu wydanego przez organ władzy publicznej albo w jego imieniu lub z mocy prawa oraz gdy obowiązujące przepisy na to zezwalają.

Bezpieczeństwo danych

Aby uniemożliwić nieuprawniony dostęp do danych lub ich nieuprawnione ujawnienie oraz zagwarantować poprawność danych i uprawnione korzystanie z nich, opracowaliśmy odpowiednie procesy techniczne i organizacyjne mające na celu zabezpieczenie i ochronę danych rejestrowanych w Internecie. Przekazywanie danych i informacji na nasz serwer przebiega z wykorzystaniem szyfrowania TLS 1.2. Jednak żadna forma komunikacji elektronicznej nie jest w pełni bezpieczna. Nie bierzemy odpowiedzialności za ujawnienie informacji wynikające z błędów i/lub nieuprawionego dostępu do nich podczas przekazywania danych przez osoby trzecie.

Prawa użytkownika

Niemiecka ustawa o ochronie danych osobowych gwarantuje użytkownikom prawo  dostępu do danych, ich poprawiania i usuwania. Praw tych można dochodzić listownie, pisząc na adres podany wyżej lub kontaktując się z nami pod adresem prywatnosc@radio.pl.

Więcej informacji

W razie pytań na temat ochrony danych jesteśmy stale do dyspozycji pod adresem prywatnosc@radio.pl.



Stan na: luty 2016r.